piatok 6. septembra 2019

Špaldové halušky s kyslou kapustou a zemiakom.

Špaldové halušky s kyslou kapustou a zemiakom.
Celozrnnú špaldovú múku som dala do misky, v strede urobila jamku, rozklepla do nej vajíčko, osolila, prešľahala vidličkou a postupne priliala toľko vody, aby bolo cesto ani príliš husté, ani riedke. Nechala odstáť. Vyplaví sa lepok, cesto zhustne, halušky sa nerozvaria. Na oleji opražila nakrájanú cibuľu, podrvené farebné korenie, pridala rascu, bobkový list, ošúpané nakrájané zemiaky, premiešala, podliala troškou vody a udusila domäkka. K hotovým zemiakom primiešala nahrubo nasekanú kyslú kapustu a prehriala-nech sa nestratia vitamíny. Do vriacej osolenej vody nahádzala halušky, dá sa nožom aj cez ‘haluškár’, nechala zovrieť, teplotu znížila, domäkka uvarila, zliala cez sitko, prepláchla vlažnou vodou, nechala odkvapkať, premiešala s kapustou a zemiakmi. Podľa potreby dochutila, vybrala bobkový list. Výdatné ľahko stráviteľné jedlo plné energie a vitamínov.Ak máte radšej bielu múku, pripravte halušky z nej, stačí za ňu vymeniť celozrnnú. Dobrá je aj čerstvá kapusta, stačí domäkka udusiť-prvých pár minút bez pokrievky, potom nenadúva-zmäkne aj keď ju pripravíte bez pokrievky a neprikryjete vôbec.Namiesto vajíčka môžete dať do cesta pomleté ľanové semienka, naboptnajú a budú ako ‘lepidlo’, alebo strukovinovú múku hrašku, urobí to isté-doma ju pripravíte pomletím, ak máte výkonný robot či mlynček-sušeného hrachu či šošovice.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.