sobota 7. septembra 2019

Chlebík, žemličky a spol.,

Chlebík, žemličky a spol.,
Pripravila som si: 500 g hladkej bielej, bežná hladká je v poriadku, s bielou T-650 bude mať chlebík chlebíkovejšiu chuť-alebo špaldovej múky-bielej alebo celozrnnej, 1 zarovnanú polievkovú lyžicu soli, 1 vrecúško sušeného droždia á 7 g, 350-400 ml vlažnej vody
V múke som rozmiešala droždie, soľ, priliala vodu, vymiesila hladké cesto. Nechala za 1 hodinu prikryté vykysnúť, alebo kým zdvojnásobí objem, spravila bochník. Do rúry vyhriatej na 180 stupňov, bežná horný a spodný ohrev, vložila plechový hrnček s vodou, aby chlebík pri pečení nevyschol.Na plech dala papier na pečenie, položila bochník, vložila do predhriatej rúry a bez otvárania za 1 - 1,5 hodiny upiekla dochrumkava-nie ja, rúra Vybrala a nechala dôkladne vychladnúť, najlepšie na mriežke. Ak máte radi jemný chlebík, nahraďte polovicu vody alebo celú mliekom, do múky môžete pridať nasekanú petržlenovú vňať, ako na obrázku. Dá sa do nej primiešať aj rasca alebo 1 čajová lyžička chlebového korenia. Iný nápad, vyskúšajte dať polovicu múky bielej  a polovicu celozrnnej špaldovej alebo pšeničnej. Na zjemnenie vyskúšajte pridať 1 polievkovú lyžicu rozpusteného masla. Pri využití čerstvého droždia dajte polovicu kocky á 42 gramov, najprv ho rozmiešajte v troche vody, poprášte múkou, prikryte, počkajte, kým sa urobia bublinky a vmiešajte do múky. Všetko, čo na chlebík potrebujete, nájdete doma v kuchyni - a v srdci: vložte do bochníka pri jeho príprave úsmev, lásku a určite sa podarí tak, aby potešil vás aj tých, čo v srdci nosíte.
Žemličky a spol.,: Ak máte cesto vykysnuté, máte aj žemličky, ak chcete. Stačí dať na plech vyložený papierom na pečenie malé bochníčky a upiecť tak ako chlebík-za asi 30 minút, sledujte, kedy je čas vašej chuti, chrumkavosti a žemličiek-každá rúra inak pečie a každý má tú svoju chuť aj chrumkavosť-aj chlebíka a žemličiek. Ak sa vám hodia a potešia rožteky, roztiahnite žemličkový bochníček-ako rožtek a upečte. S cestom sa dá hrať, hrala som sa ako malá, aj s cestom-a teraz to ešte aj, verím, padne na úžitok-aj vám. A jasné, z chlebíkového cesta môžete upiecť bagety, tam je čas takisto polhodinka, roztiahnite ako ‘veľký rovný rožtek’, potrite ich vlažnou vodou a trebárs posypte soľou, dobrá je hrubozrnná a racsou. Alebo makom, sézamom. Alebo spravte tyčinky, pozor, možno im postačí pár minút, podľa hrúbky. Praclíky…ešte niečo vám napadlo? Neváhajte, skúšajte. Chlebík je vždy na vašej strane-aj ako cesto pripravené potešiť-bruško aj srdiečko.
Do zásoby: Upečený vychladnutý chlebík vydrží chutný, kým sa nespapá-inak približne 1 týždeň bežne skladovaný, ako je u vás zvykom. Trošku je časom suchší, ale jesť sa dá. Určite ako hrianky, či nakrájať na kocky, vysušiť úplne a dať do polievky-zaliaty horúcou je výborný. Takisto sa zíde vo fašírke, zeleninovej či mäsovej plnke-a tam, kde využijete starší chlieb alebo pečivo. Mne chutí aj chlebík vo vajíčku-stačí ho doň namočiť a na oleji opiecť z každej strany dozlatista. Osvedčil sa mi aj chlebový šalát-chlieb na kocky premiešať s čerstvou zeleninou, olejom a octom či citrónovou šťavou, dochutiť podľa potreby a nechať odstáť-vezme do seba všetky lahodné chute šalátu a zvláčnie. Pozor na rozmočenie-ale možno vám chutí práve taký. Ak nie, pred pridaním ho nasucho opečte. To isté platí aj pre žemličky a spol. Ak chcete mať chlebík stále čerstvý, po upečení a vychladnutí, dôkladnom, ho nakrájajte a zamrazte vo vrecúšku na mrazenie-uložte ho doňho 'na kríž', aby sa plátky nedotýkali celou plochou-nedali by sa odlepiť. Dômyselne naskladané by nemal byť problém-vezmete, na koľko plátkov máte chuť. Žemličky a spol. mrazíme vcelku. Väčšie kúsky, trebárs bagetu, ale aj žemličku, ak je vám tak lepšie, nakrájam na menšie časti. Vyskúšate? Rozmrazujem pri izbovej teplote za polhodinku, hodinku, podľa veľkosti. Alebo v mikrovlnnej rúre-prípadne bežnej rúre. Odsledujte, za koľko to bude v tej vašej-mikro aj bežnej. Každá je trošku iná-skúšajte. Radšej od pár sekúnd či minút pridávajte postupne, no ak budete mať strúhanku vcelku, nič to, vždy sa dá namočiť do vody, mlieka a dať trebárs do tej plnky. Alebo rozmočený nakrájať, posypať makom, cukrom, poliať rozpusteným maslom-a zjesť. Lahôdka.
Biely a biele alebo celozrnný a celozrnné alebo aj-aj z každého rožka a múky troška?: Mne chutí celozrnné, zvoľte také, čo chutí vám. Je pravda, že v bielom chlebíku a pečive veľa vlákniny nie je, tak či tak, vitamín B je hoci v menšom množstve, zachovaný. Pšenica je bohatá na vlákninu, má v sebe stopové prvky, vitamíny skupiny B, minerály najmä vo vonkajšej šupke zrna. Celozrnné múka má v sebe všetkého spomenutého viac, ale určite sa všeličo zdraviu prospešné nájde aj v múke bielej. Nemyslím si, že biely chlieb je škodlivý, nie každý organizmus si s celozrnným poradí a je preňho dobre stráviteľný. Biely je určite stráviteľný ľahšie. Počúvajte ten váš-organizmus-nech padne na úžitok! Každý chlebík má v sebe sacharidy-škrob a práve tie sú pre nás zdroj energie, uvoľňuje sa postupne. Pochopiteľne, ak nie je lepok váš a vaša dispozícii je celiakia či iná odchýlka od bežného zdravého zdravia, chlebík vám zrejme neprospeje.
Text, realizácia a foto: Maja Kadlečíková


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.