piatok 6. septembra 2019

Makový chlebíček z piškótovo-makového cesta s vanilkovým cukrom namiesto bábovky.

Makový chlebíček z piškótovo-makového cesta s vanilkovým cukrom namiesto bábovky.
Recept rada pre všetkých a s úsmevom pre kamaráta, čo napísal: Nevieš nejako teleportovať?
5 vajíčok rozdelíme na žĺtky a bielky, k bielkom pridáme štipku soli pre lepšie vyšľahanie a čistými suchými metličkami elektrickým šľahačom vyšľaháme pevný sneh. K žĺtkom pridáme 6 polievkových lyžíc práškového prípadne kryštáľového cukru-šľahaním sa časom rozpustí aj jeden aj druhý, 1 polievkovú lyžicu rumu-slúži aj ako prášok do pečiva či sóda bicarbóna, keď nemáte doma-pre deti rum nedáme a ak sa dobre vyšľahajú bielky, ani prášok do pečiva a sóda bicarbóna nie sú potrebné-ak, tak štipku premiešať neskôr s múkou. Po bielkoch vyšľaháme žĺtky s cukrom a rumom, tým trochu snehu na metličkách neprekáža. Bielkom áno. Dobre vyšľahané žĺtky zosvetlejú. K žĺtkom primiešame 4 polievkové lyžice polohrubej múky a 2 polievkové lyžice kopcom mletého maku. Po častiach na tri razy vmiešame sneh. Cesto vylejeme do maslom alebo olejom vymastenej a polohrubou múkou vysypanej formy na chlebíček, vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a za asi 45 minút upečieme. Či je chlebíček hotový vyskúšame tak, že zapichneme do stredu špajdľu a ak vytiahneme suchú, bez cesta, ďalej piecť netreba. Posypeme vanilkovým cukrom-ja ho robím tak, že do práškového cukru vložím vyškrabaný vanilkový lusk bez drene-tá je skvelá trebárs do vanilkového krému-už po týždni cukor krásne vanilkovo vonia. Ako cukor míňam, tak ho dosypávam, lusk nechávam a keď mám ďalší bez drene, pridávam. Chlebíček chutí s mliekom, čajom, bielou kávou aj kakavkom-natretý maslom, džemom, ale určite aj len tak.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.