štvrtok 19. septembra 2019

Lečo zo záhradky bez pichľavých šupiek

Lečo zo záhradky bez pichľavých šupiek
V záhradke sa na nás ešte usmievajú paradajky a papriky s dotykom jesene, cesnak v prepravke asistuje cibuli-voľba je jasná, lečo!
Na olivovom oleji-alebo dajte ten, čo používate, som opražila ošúpanú nadrobno nakrájanú cibuľu, pridala nasekaný cesnak, pár razy premiešala, kým sa rozvoňal, vsypala trochu celej rasce-doplnila trio vône. Mletú ani drvenú rascu nedávajte, môže zhorieť a zhorknúť. Prisypala umytú, očistenú a na rezance nakrájanú papriku, premiešala, teplotu znížila na minimum a 10-15 minút dusila pod pokrievkou. Zatiaľ som umyla, očistila a na väčšie kúsky nakrájala paradajky-drobné kúsky sa v leče stratia-a do pohára rozklepla vajíčko. Takto som preverila, či príjemne vonia, je dobré-a aj si ho prichystala. Do zmäknutej, no stále chrumkavej papriky-ak máte radi mäkkú, ešte chvíľu duste-som prisypala nakrájané paradajky, počkala, kým pustia šťavu a zľahka osolila. Nesoľte hneď, môžete mať z leča namiesto chrumkavej pochúťky ‘blato’-soľ vytiahne šťavu, tá sa odparí a nič pre vás neostane. Paradajky dávam až po paprike, nie naraz-inak sa dusia dlho a môžu z nich ostať ‘pichľavé bodliaky’-zmení sa na ne šupka. Premiešala, ešte pár minút dusila. Do vajíčka v pohári prihodila čerstvú majoránku, ak máte radšej petržlenovú vňať, neváhajte. Nakoniec teplotu znížila na úplne minimum, vmiešala vajíčka-menej je viac, ak nechcete mať z leča praženicu. Ak áno, tak vajíčkami nešetrite… Mne na menšiu dávku postačí jedno, na veľkú dve vajíčka. Všetko krásne spoja, zvláčnia, no nevyčaria z leča niečo, čo sa dá krájať nožíkom. Ak sa vám žiada, dochuťte lečo soľou a čiernym korením. Ja nakoniec vmiešam štipku nastrúhaného muškátového orieška-to je práve bodka, o ktorej nikto nevie a všetci sa pýtajú, čím je to obyčajné lečo tak iné-a dobré. Za vyskúšanie to stojí-a vy už teraz viete, aj prečo. Je iné a verím, že aj pre vás dobré. A druhé prezradené tajomstvo, rasca-možno ju takisto nedávate, no stojí za vyskúšanie, stačí jej troška a opražiť na oleji-začiatok receptu. Podávam s varenými zemiačikmi, ak je hlad veľký. Alebo s chlebíkom, ak je veľký takisto-a nie je času nazvyš.
Zlepšovák: Ak lečo ostane, využite ho ako nátierku na chlebík-dobré je aj z chladničky. Alebo omáčku na cestoviny. Výborné-pre mňa určite-sýte jedlo vyčaríte premiešaním s uvarenou ryžou. Skúšajte, čo vám sadne, prekvapivá kombinácia je veľa razy chutná.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.