piatok 6. septembra 2019

Na každú nielen jarnú únavu-silný vývar je základ a liek.

Na každú nielen jarnú únavu-silný vývar je základ a liek.
Do hrnca som dala celú očistenú mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb na štvrtiny, kel na osminky, pór na štyri veľké kusy, cibuľu na polovicu-ošúpala som len prvú šupku, ostatné zlatisté pre farbu a chuť nechala a cibuľu opláchla, pár celých očistených strúčikov cesnaku, podrvené farebné korenie, zaliala vodou, aby bola zelenina ponorená, osolila, nechala na maxime zovrieť, stíšila teplotu a pod pokrievkou domäkka na minime varila 1-1,5 hodiny. Na posledných 10 minút varenia pridala rezance-niťovky, pre mňa sú dobré ryžové, dajte si také, aké máte radi a padnú na úžitok-ryžové natural však aspoň na vyskúšanie odporúčam-výživné, ľahko stráviteľné, chuť neutrálna. Hotovú polievku rozdelila do tanierov, posypala čerstvou petržlenovou vňaťou-do polievky pustí všetko dobré, prevonia ju, no neuvarí sa. Ak chcete mať istotu, že neprídete ani o vitamín C citlivý na teplo, dajte si trochu vňate len tak pred polievkou ako predjedlo-čerstvá je výborná! A zvyšnú do polievky. Keď dám zeleninu do hrnca a zalejem studenou vodou, zahrieva sa pomaly-až k varu, všetko dobré sa uvoľní do vývaru postupne-po stíšení sa uvoľňuje naďalej-pomaly varený vývar sa neponáhľa-a tak vám z neho nič cenné neutečie. Únavu si ani nevšimnete-tým, že jej predídete. 
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.