piatok 6. septembra 2019

Kel s čerstvou majoránkou, zeleninová fašírka a zemiačky a maslom a petržlenovou vňaťou.

Kel s čerstvou majoránkou, zeleninová fašírka a zemiačky a maslom a petržlenovou vňaťou.
Do veľkého hrnca som v osolenej vode-toľko, aby ich zakrývala, dala variť ošúpané nakrájané zemiaky, na polovicu prekrojené strúčiky ošúpaného cesnaku, rascu, bobkový list, pridala na rezance nakrájaný kel a bez pokrievky, aby sa odparili nadúvanie látky, všetko uvarila za asi 1 hodinu domäkka. Pomačkala na omáčku mačkadlom na zemiaky. Zohriala olivový olej, pridala pretlačený cesnak, v mažiariku podrvené farebné korenie, pražila, kým všetko nevoňalo, vmiešala do kelu, nechala prevrieť, zhustnúť, primiešala čerstvú zamrazenú majoránku zo záhrady z mrazničky. Papala so zeleninovou fašírkou-nastrúhanú zeleninku-zeler, mrkva, zemiak, cesnak, cibuľa premiešala s olejom,osolila, pridala drvené farebnú korenie, premiešala so žĺtkami, vmiešala sneh z bielkov, dala do olejom vymastenej keramickej nádoby na zapekanie, piekla pri 180 stupňov asi hodinu dochrumkava. Nakrájala na štvorce, čo nespapala hneď, po kúskoch zabalila do potravinovej fólie, dala do vrecúška na mrazenie a zamrazila. Ošúpané nakrájané zemiačky uvarila v osolenej vode domäkka, zliala, vmiešala maslo a nasekanú petržlenovú vňať z mrazničky.
Mrazená majoránka: Čerstvú majoránku odlístkujem-zo stonky odtrhnem lístky, prepláchnem vodou, zľahka nasekám-alebo necháme iba lístky, nechám dobre stiecť, dám do vrecúška do mrazničky, zamrazím. Dám do vrecúšok-tenkú vrstvu ‘na plytko’ aby sa nezamrazila jedna ‘tvrdá kopa’, z tej sa ťažko odoberá podľa potreby, uložím vyrovnané ako ‘placku’do mrazničky, po zamrazení akoby ‘polámem vrecúško’, všetko sa oddelí dá sa odoberať podľa potreby. Vydrží minimálne rok, do ďalšej úrody. Používam nerozmrazené-do varenia, bylinky aj do čerstvého šalátu.Bylinky blanšírovať netreba.
Mrazená petržlenová vňať: Čerstvú petržlenovú vňať odlístkujem, zo stonky odtrhám lístky, prepláchnem studenou vodou, nechám stiecť, zľahka nasekám. Dám do vrecúšok-tenkú vrstvu ‘na plytko’ aby sa nezamrazila jedna ‘tvrdá kopa’, z tej sa ťažko odoberá podľa potreby,dám vyrovnané ako ‘placku’do mrazničky, po zamrazení akoby ‘polámem vrecúško’, všetko sa oddelí dá sa odoberať podľa potreby.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.