piatok 6. septembra 2019

Rýchla oblátková krémeška do skla.

Rýchla oblátková krémeška do skla. 
S pravou mletou vanilkou, posypaná aj neposypaná škoricou, malá aj veľká porcia. Oblátky naspodu, krém, v strede, krém-a nalámané navrchu-keď nalámete, nemusíte vopred rezať oblátky na dieliky, nakrájate bez problémov a efektne.
Recept pre všetkých a s úsmevom pre kamaráta, čo napísal: Neuverejniť recept je čistá bezohľadnosť. Tak.
Oblátky, asi 9 menších, som rozdelila na 3 časti. Spodok misy z jenského skla som vyložila tretinou, celými a podľa potreby nalámanými, aby neostalo voľné miesto. Zaliala polovicou krému. Naň dala druhú tretinu oblátok, zaliala zvyšným krémom. Vrch posypala nalámanými oblátkami, pre dobré krájanie a posypala škoricou-ak nie je škorica vaša, vynechajte a posypte trebárs kakaom. Porciovať sa dá aj do pohárikov-na dno nalámané oblátky, na ne krém takmer doplna, navrch nalámané oblátky. Krémeškový vanilkový krém: 80 gramov kukuričného škrobu, maizeny, som rozmiešala s 80 gramami práškového cukru a vrecúškom vanilkového cukru á 7 g s pravou bourbonskou vanilkou. Alebo pridajte vyškrabanú dreň 1 vanilkového lusku-vodorovne ho rozrežte-a trochu cukru naviac. Pridala som 2 žĺtky, premiešala, postupne priliala 1 liter mlieka a miešala metličkou, aby sa neobjavili hrudky. Z bielkov so štipkou soli som vyšľahala pevný sneh. Z kukuričného škrobu, cukru, vanilky a mlieka som uvarila hustý puding, počas varenia miešala metličkou. Do uvareného po častiach vmiešala sneh, zľahka miešala, kým sa stratili biele kopčeky snehu. Krém rozdelila postupne na oblátky. Nechala vychladnúť a vložila do chladničky. Krém chladnutím zhustne tak akurát príjemne. Ak nie je bio-verzia s pravou vanilkou vaša, nič to, pokojne využite maizenu so zlatým klasom alebo vanilkový puding s vôňou krémešky detstva a namiesto vanilkového cukru vanilínový so syntetickou vanilkou. Nech krémeška chutí a pri jej vychutnávaní sa usmievate. Pre mňa je bio a pravá vanilka to pravé. Možno aj pre vás a možno nie. Urobte si radosť.
Rýchla ozdobná vidlička: Kúsok krémešky ale aj akéhokoľvek zákuska či koláča, prosto stačí, že ho posypate cukrom-ozdobíte vidličkou, ktorou sa dá a vidličkou, čo sa nedá jesť. Na tanierik položíte vidličku, bohato ju pocukrujete, opatrne zodvihnete-a tešíte sa z efektného obrysu-a nielen vy. Uvidíte, koľko úsmevov zažijete-nech všetko, čo padne na úžitok s chuťou-chutí! Ak nechcete cukrovať koláč, stačí pre efekt iba vidličku.   
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.