piatok 6. septembra 2019

Hustá cukinová polievka-omáčka so zemiakmi.

Hustá cukinová polievka-omáčka so zemiakmi.
Recept rada pre všetkých a s úsmevom pre kamarátku, čo napísala: Cukina je skvelá na všetky spôsoby.
V hrnci som zohriala olivový olej, pridala ošúpanú nadrobno  nakrájanú cibuľu a cesnak, očistené nakrájané zemiaky, čerstvo nahrubo pomleté farebné korenie, rascu, červenú papriku, premiešala, krátko opražila, pridala najemno nastrúhanú cukinu-čerstvú alebo u mňa zo záhrady z mrazničky, bobkový list, osolila, pridala domácu vegetu zo záhrady a po zovretí na minime dusila do zmäknutia. Cukina si pustila šťavu, nebolo treba podlievať. Ak treba, trochu vody nezaškodí. Ak chcete hustú omáčku, zemiačky sa dajú pomačkať vidličkou, ale hustá je tak či tak-aj bez zahustenia. Dochuťte podľa potreby, aby chutila-a nech chutí!Ja som jedla s čerstvým chlebíkom. Na trávenie ľahká, no výdatná večera.
Mrazená cukina: Cukinu som ošúpala, mladú šúpať netreba, stačí umyť, má mäkkú šupku a pod ňou veľa vitamínov, nastrúhala, na sekundu dala do vriacej vody do nového zovretia, poriadne prepláchla studenou vodou, blanšírovala, nechala stiecť, rozdelila do vrecúšok do mrazničky. Dám do vrecúšok-tenkú vrstvu ‘na plytko’ aby sa nezamrazila jedna ‘tvrdá kopa’, z tej sa ťažko odoberá podľa potreby, uložím vyrovnané ako ‘placku’, po zamrazení akoby ‘polámem vrecúško’, všetko sa oddelí dá sa odoberať podľa potreby. Na varenie používam nerozmrazenú. Cukina vydrží v poriadku aspoň rok, do ďalšej úrody. Blanšírovanie je užitočné-a prepláchnutie studenou vodou ešte viac-zeleninka sa ‘sterilizuje’ bez varenia, studená voda varenie zastaví včas-zachovajú sa vitamíny a zničia prípadné choroboplodné zárodky-predĺži trvanlivosť a zmenší objem-viac sa do mrazničky zmestí.
Domáca vegeta: Usušená nakrájaná mrkva, petržlen, zeler a ligurček, známy aj ako 'vegeta', zo záhrady. Pomlieť, vychutnávať, kým je. Vydrží minimálne 1-2 roky. Je bez soli, tak nevlhne. Skladujem v zaváracom pohári s patentným viečkom.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.