piatok 6. septembra 2019

Cukinovo-jogurtový dip s cherry paradajkou a žemličkou.

Cukinovo-jogurtový dip s cherry paradajkou a žemličkou.
Cukinu som ošúpala, najemno nastrúhala, dala ho hrnca, priliala toľko vody, aby bola zakrytá, pridala čerstvo mleté alebo v mažiari podrvené farebné korenie, štipku soli, nechala prevrieť pár minút, zliala cez sitko, prepláchla ľadovou vodu a nechala odkvapkať. Cukinu som premiešala s jogurtom, mletou červenou paprikou, pridala olivový olej, ak máte radi-pretlačený cesnak, ak nie, studená omáčka bude dobrá aj bez neho-a trochu citrónovej šťavy. Studená omáčka-dip chutí hneď-s cherry paradajkou a  žemličkou-ale aj odstáta z chladničky. Dobrá ako dip k zeleninke, syru a k čomu máte radi. Dobrá aj na cestovinový šalát-stačí premiešať s uvarenými cestovinami a trebárs cez mriežku pretlačeným vajíčkom natvrdo a nastrúhaným syrom. Dá sa aj ako omáčka, stačí zohriať. Chutí trebárs s vajíčkom natvrdo, fašírkou a zemiakmi. Mne chutí aj s uvarenou či udusenou ryžou. A jasné, aj so žemličkou či chlebíkom. Mne chutí celozrnné, zvoľte také, čo chutí vám. Je pravda, že v bielom chlebíku a pečive veľa vlákniny nie je, tak či tak, vitamín B je hoci v menšom množstve, zachovaný. Pšenica je bohatá na vlákninu, má v sebe stopové prvky, vitamíny skupiny B, minerály najmä vo vonkajšej šupke zrna. Celozrnné múka má v sebe všetkého spomenutého viac, ale určite sa všeličo zdraviu prospešné nájde aj v múke bielej. Nemyslím si, že biely chlieb je škodlivý, nie každý organizmus si s celozrnným poradí a je preňho dobre stráviteľný. Biely je určite stráviteľný ľahšie. Počúvajte ten váš-organizmus-nech padne na úžitok! Každý chlebík má v sebe sacharidy-škrob a práve tie sú pre nás zdroj energie, uvoľňuje sa postupne. Pochopiteľne, ak nie je lepok váš a vaša dispozícii je celiakia či iná odchýlka od bežného zdravého zdravia, chlebík vám zrejme neprospeje.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.