sobota 21. septembra 2019

Jablkový džem bio-vždy sa podarí.

Jablkový džem bio-vždy sa podarí.
Práve dnes, 21. septembra, v deň, keď som pre vás opäť rada pridala recept, nech poteší a padne na úžitok-sa na nás usmieva jesenná rovnodennosť-keď sú deň a noc rovnako dlhé. Ako úsmev leta pred obdobím chladu a regenerácie, obnovením síl-nielen v záhradke, je dobré usmiať sa na ňu s vďakou za úrodu-a trošku úsmevu si ponechať s dotykom jej prajnosti aj na zimu: ako leto v pohári. Trebárs jablkovým džemom, ktorý sa vždy podarí-vďaka pektínu v jablkách v ňom aj lyžička stáť bude, hustý, jemný, voňavý. Čo viac? Jablkový džem nepripravujete a nepoznáte? Áno, bežný nie je, ale chutí skvelo-kdekoľvek, kde váš obľúbený- a aj len tak ne lyžičku.
1 kg jabĺk som umyla, ošúpala, vybrala jadrovníky, nastrúhala-šupku nevyhadzujte, ale vyvarte v jablkách a pred dokončením vyberte. Jablká môžete aj pomlieť. Pridala podľa sladkosti 500-700 gramov cukru, šťavu z 1 citróna a varila vo veľkom hrnci do zhustnutia-vďaka pektínu v jablkách hustne rýchlo a na jednotku. Horúci naplnila do umytých, prepláchnutých a osušených zaváracích  pohárov. Dobre uzavrela, postavila hore dnom-sterilizujete vrchnáčik, po 10 minútach postavila ‘z hlavy na nohy’ a nechala vychladnúť. Ak chcete mať istotu, môžete vychladnutý džem 10 minút sterilizovať v pare-dáte ho do hrnca, do polovice nalejete vodu, necháte zovrieť, prikryjete pokrievkou, sterilizujete v pare-a necháte v hrnci úplne vychladnúť.
Zlepšovák: Jablká majú v sebe veľa pektínu-látky, ktorá zaručí, že džem bude prirodzene príjemne hustý. Viac ako zrelé ho majú jablká nezrelé, takže ak pridáte viac cukru, budete mať výbornú pochúťku aj z jabĺk, čo už celkom dozrieť nestihli a možno sú pre vás na jedenie príliš kyslé. Pektín z jabĺk sa pridáva aj do  práškov na zaváranie z obchodu-pre zdarné zhustnutie trebárs jahodového džemu-ten príliš hustý vďaka zloženiu jahôd nie je. Ak pridáte jablká do akéhokoľvek džemu-jeho chuť nenarušia, sú neutrálne-posilnia sladkosť a správnu hustotu-aby džem nestiekol z lyžičky či chlebíka skôr, ako si na ňom stihnete pochutnať.
Zlepšovák: Nie každý má rád v džeme šupku, hoci je zdravá, je pod ňou veľa vitamínov a minerálov, a aromatická. Ak jablká šúpete, nemusíte o poklady v šupke prísť: stačí ju vyvariť v jablkách a pred plnením vybrať. A možno si na nej aj pochutnať, len tak.
Zlepšovák: Výborná je v džeme aj mletá škorica či vanilka, no chutí aj bez nich. Rozvonia ho rum-ak máte chuť, pridajte do hrnca 2 polievkové lyžice, alebo podľa chuti. Navyše, alkohol prirodzene konzervuje, takže poistka, že džem bude výborný aj po otvorení.Rovnakú službu vám preukáže citrónová šťava, tú určite pri bio-džeme nevynechajte.
Zlepšovák: Premiešajte trochu jablkového džemu so strúhaným chrenom-a pochutnajte si s ním ako dip k mäsu, zelenine a tam, kde sa jemná jablkovo-chrenová omáčka nastudeno hodí. A že je výborný strúhaný chren so strúhanými jablkami, to vie predsa každý.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.