sobota 21. septembra 2019

Francúzske jablkové čatní s estragónom.


Francúzske jablkové čatní s estragónom.

Práve dnes, 21. septembra, v deň, keď som pre vás opäť rada pridala recept, nech poteší a padne na úžitok-sa na nás usmieva jesenná rovnodennosť-keď sú deň a noc rovnako dlhé. Ako úsmev leta pred obdobím chladu a regenerácie, obnovením síl-nielen v záhradke, je dobré usmiať sa na ňu s vďakou za úrodu-a trošku úsmevu si ponechať s dotykom jej prajnosti aj na zimu: ako leto v pohári. Trebárs jablkovým čatní s úsmevom a šarmom krajiny galského kohúta-a estragónom.
1 kg jabĺk som umyla, neošúpala-pod šupkou je veľa vitamínov a cenných látok-ale sú aj v jabĺčkach, hoci nie v takom množstve-takže ak je vám tak dobre, ošúpte, prekrojila, pomlela spolu s trochou celého čerstvého nasekaného estragónu zo záhrady-iba lístky. Ak nemáte, pridajte trochu sušeného z obchodu. Dala do veľkého hrnca, pridala 1 zarovnanú čajovú lyžičku soli a rovnaké množstvo kryštáľového cukru, trochu nastrúhaného muškátového orieška a celé horčičné semienka. Pridala polievkovú lyžicu vínneho octu a za občasného premiešania odokryté varila do zhustnutia. Časť odložila ako lahôdku rýchlo na stole do chladničky. Zvyšok som naplnila do čistých horúcou vodou vypláchnutých zaváracích pohárov a sterilizovala 20 minút.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.