pondelok 23. septembra 2019

Pomaly vo vlastnej šťave dusená zeleninka a paradajkovým prelivom.

Pomaly vo vlastnej šťave dusená zeleninka so sladkým paradajkovým omáčkovým prelivom bez pridaného cukru.
Zemiaky a mrkva majú dosť vlastnej šťavy, ak ich nepodlejete vodou, prekvapia vás úžasnou chuťou bez zbytočných dochucovadiel. Podobne poteší aj paradajkový preliv-omáčka z čerstvých paradajok, čo si dáva na čas.
Paradajky som ošúpala, nakrájala, dala do hrnca, zľahka osolila, prikryla pokrievkou a na minime nechala zovrieť, dusila vo vlastnej šťave asi hodinu, občas premiešala a popučila vareškou väčšie kúsky paradajok, aby to mali s rozváraním ľahšie. Čím dlhšie paradajky dusíte, tým viac prospešného lykopénu z nich dostanete-obnovuje bunky a stará sa o rast nových, elixír stálej mladosti. A tá chuť a vôňu k tomu! Sladučká omáčka bez štipky pridaného cukru. Kým sa paradajky menili na omáčku, na olivovom oleji-dajte taký, čo máte radi-som do prvého zavoňania prudko opražila nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak, pridala očistené na menšie kúsky nakrájané zemiaky a mrkvu, dôkladne premiešala, aby sa zelenina obalila olejom, osolila, znížila teplotu, prikryla pokrievkou-dajte pozor, aby dobre tesnila a využite hrniec s nepriľnavým dnom, alebo teflónovú panvicu. Ak ale dáte dosť oleja a zeleninu ním dôkladne obalíte-premiešate, postačí aj bežný hrniec a dobrá pokrievka, čo presne sadne. Dusila domäkka bez podliatia vodou asi 1 hodinu. Pomaly vo vlastnej šťave dusená zelenina s paradajkovým prelivom-nezabudnite paradajky na zemiaky tesne pred podávaním naliať-je výdatná zdravá a chutná pochúťka aj sama osebe. Rozdusená cibuľa a cesnak s olejom ich výborne sviežo zahustí. Ak máte chuť, pridajte k zemiakom s mrkvou zrkadlové vajíčko alebo vajíčko natvrdo. Alebo čo sa vám k nim hodí. 
Zlepšovák: Paradajkovú omáčku môžete využiť aj samostatne-ako omáčku tam, kde si na nej pochutíte a hodí sa. Zemiaky a mrkva vo vlastnej šťave môžu byť odrazový mostík pre ďalšie lahôdky. Ak k zemiakom prilejete mlieko alebo smotanu-kyslú či sladkú a necháte prevrieť, práve ste pripravili zemiaky na smotane-s väčším množstom smotany je to prívarok. Ak ich spolu s mliekom či vodou pomixujete a necháte prevrieť, dostanete hladkú omáčku. Keď bude mlieka či vody viac, výdatnú polievku. Dajte ich do chladničky a vychutnajte odležané ako zemiakový šalát-navyše, v studených zemiakoch na rozdiel od teplých je takzvaný rezistentný škrob, čo pomáha optimalizovať hmotnosť-chudnutie a posiľňuje imunitu. Takisto podporuje ako vláknina trávenie, čistí črevá, zvyšuje pocit sýtosti a znižuje hladinu cukru v krvi. A ak studenú zeleninu pomixujete, môžete sa tešiť nielen z rezistentného škrobu v zemiakoch-ale aj z nátierky.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.