sobota 7. septembra 2019

Cukinové čatní

Cukinové čatní
1 veľkú cukinu som umyla, môžete, ale nemusíme, ak je mladá s mäkkou šupkou, ošúpať. Z papričky odrezala zelenú stonku, jadierka a žilky môžete, ale nemusíme vybrať, podľa toho, aká pikantnosť vám vyhovuje a pálivosti čili. Cesnak som očistila, podľa potreby nakrájala na menšie kúsky, všetko spolu, najlepšie na kuchynskom robote pomlela, môžete aj nastrúhať, dala do hrnca. Pridala soľ, ocot, cukor a varila pri miernej teplote za častého miešania odokryté do zhustnutia. Ak meliete, je užitočné cukinu nakrájať na menšie, ak strúhate, podľa veľkosti cukiny na väčšie kúsky-rovno do ruky. Ak pikantnosť nie je vaša, čili vynechajte-podobne s cesnakom. Nádych sladkosti prepožičia mletá škorica, stačí trošku, keď už bude všetko v jednom hrnci. Nezjete čatní hneď a poteší do zásoby? Vlejte horúce čatní do umytých, osušených zaváracích pohárov, uzavrite, vložte do hrnca, do polovice nalejte vodu, nechajte zovrieť, prikryte pokrievkou a sterilizujte 15 minút. Kam s ním? Ako omáčka k mäsu, zelenine, čatní možno prirovnať k pikantnému kečupu. Mne chutí aj na chlebík s maslom, naozaj. A jasné, ku každému indickému či ázijskému jedlu, kde sa vám hodí.Chutné čatní je aj z jabĺk a paradajok-alebo z jabĺk, alebo z paradajok-tie je dobré vopred ošúpať-alebo nešúpať, čatní bude chutnejšie a voňavejšie-a hotové prepasírovať. Ak vám paradajkové šupky neprekážajú, ani to nemusíte. Ak nakrájate paradajky nadrobno, ani si šupky nevšimnete-ani nikto iný, komu čatní ponúknete. India? Pridajte do čatní karí korenie-to, čo vám chutí. Trebárs madraské. Čatní sa dá pripraviť z akejkoľvek zeleniny či ovocia, základ prípravy je rovnaký. Skúšajte a tešte sa!
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.