pondelok 23. septembra 2019

Jemný mrkvovo-zelerový šalát pre posilnenie jesennej imunity-bez chrípky a nachladnutia.

Jemný mrkvovo-zelerový šalát pre posilnenie jesennej imunity-bez chrípky a nachladnutia.
V záhrade som vykopala zeler-je dobre začiatkom októbra pred prvými mrazmi, inak môže hniť-a neskorú mrkvu, tá takisto. Nebolo jedného ani druhého veľa, ale za tú chuť, vôňu a sviežosť mi za to vždy stojí. Spolu so zázvorom a citrónom je zeler a mrkva spoľahlivá prevencia proti jesenným bacilom. Nie je zeler váš? V jemnom šaláte s jogurtom si ho ani nevšimnete-len tú úžasnú chuť. Vyskúšate?
Zeler a mrkvu som očistila, ošúpala a spolu s ošúpaným zázvorom úplne najemno na slzičkovom struháku-oboje je pevné, pomohol mi kuchynský robot, nastrúhala. V miske premiešala s olivovým olejom, citrónovou šťavou, dužinou a bielym jogurtom. Pridala nastrúhanú uhorku a rozmrvený balkánsky slaný syr. Ja šalát nesolím, ak je vám príjemne, zľahka osoľte. Jedla so žemličkou s maslom, výborný je aj len tak alebo ako šalát k inému jedlu.
Zlepšovák: Ak chcete mať po mrvení syra čisté ruky, nadrobte ho zabalený v potravinovej fólii-ja som v nej mala práve kúsok na šalát-a potom z nej iba vysypte. Alebo rozmrvte vidličkou.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková



Šťavnatý uhorkový šalát s mandľami-na prečistenie organizmu.

Šťavnatý uhorkový šalát s mandľami-na prečistenie organizmu.
Uhorka prečistí, je v nej viac ako 90 percent vody a spolu s acidofilným mliekom posilní imunitu, mandle zasýtia a darujú pre zdravie potrebné minerály-navyše, je šalát je neuveriteľne svieži a rýchlo na stole.
Uhorku zo záhrady som umyla, neošúpanú nastrúhala na tenké plátky-pod šupkou je veľa vitamínov, no ak je vám lepšie ošúpať, neváhajte, veľa ich je aj v samotnej uhorke, ja som nesolila, ale keď vám chutí, zľahka osoľte a prilejte toľko acidofilného mlieka, koľko je vám pre hustotu šalátu akurát. Ozdobila som  pred pár dňami obratými, čerstvo vylúpanými mandľami zo záhrady a poliala mandľovým olejom: spolu s mandľami je popri posilnení zdravia prospešný pre pevné vlasy, nechty a sviežu pokožku-ale veď, aj to je zdravie-čo vidno na prvý pohľad. Nech chutí!
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Pomaly vo vlastnej šťave dusená zeleninka a paradajkovým prelivom.

Pomaly vo vlastnej šťave dusená zeleninka so sladkým paradajkovým omáčkovým prelivom bez pridaného cukru.
Zemiaky a mrkva majú dosť vlastnej šťavy, ak ich nepodlejete vodou, prekvapia vás úžasnou chuťou bez zbytočných dochucovadiel. Podobne poteší aj paradajkový preliv-omáčka z čerstvých paradajok, čo si dáva na čas.
Paradajky som ošúpala, nakrájala, dala do hrnca, zľahka osolila, prikryla pokrievkou a na minime nechala zovrieť, dusila vo vlastnej šťave asi hodinu, občas premiešala a popučila vareškou väčšie kúsky paradajok, aby to mali s rozváraním ľahšie. Čím dlhšie paradajky dusíte, tým viac prospešného lykopénu z nich dostanete-obnovuje bunky a stará sa o rast nových, elixír stálej mladosti. A tá chuť a vôňu k tomu! Sladučká omáčka bez štipky pridaného cukru. Kým sa paradajky menili na omáčku, na olivovom oleji-dajte taký, čo máte radi-som do prvého zavoňania prudko opražila nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak, pridala očistené na menšie kúsky nakrájané zemiaky a mrkvu, dôkladne premiešala, aby sa zelenina obalila olejom, osolila, znížila teplotu, prikryla pokrievkou-dajte pozor, aby dobre tesnila a využite hrniec s nepriľnavým dnom, alebo teflónovú panvicu. Ak ale dáte dosť oleja a zeleninu ním dôkladne obalíte-premiešate, postačí aj bežný hrniec a dobrá pokrievka, čo presne sadne. Dusila domäkka bez podliatia vodou asi 1 hodinu. Pomaly vo vlastnej šťave dusená zelenina s paradajkovým prelivom-nezabudnite paradajky na zemiaky tesne pred podávaním naliať-je výdatná zdravá a chutná pochúťka aj sama osebe. Rozdusená cibuľa a cesnak s olejom ich výborne sviežo zahustí. Ak máte chuť, pridajte k zemiakom s mrkvou zrkadlové vajíčko alebo vajíčko natvrdo. Alebo čo sa vám k nim hodí. 
Zlepšovák: Paradajkovú omáčku môžete využiť aj samostatne-ako omáčku tam, kde si na nej pochutíte a hodí sa. Zemiaky a mrkva vo vlastnej šťave môžu byť odrazový mostík pre ďalšie lahôdky. Ak k zemiakom prilejete mlieko alebo smotanu-kyslú či sladkú a necháte prevrieť, práve ste pripravili zemiaky na smotane-s väčším množstom smotany je to prívarok. Ak ich spolu s mliekom či vodou pomixujete a necháte prevrieť, dostanete hladkú omáčku. Keď bude mlieka či vody viac, výdatnú polievku. Dajte ich do chladničky a vychutnajte odležané ako zemiakový šalát-navyše, v studených zemiakoch na rozdiel od teplých je takzvaný rezistentný škrob, čo pomáha optimalizovať hmotnosť-chudnutie a posiľňuje imunitu. Takisto podporuje ako vláknina trávenie, čistí črevá, zvyšuje pocit sýtosti a znižuje hladinu cukru v krvi. A ak studenú zeleninu pomixujete, môžete sa tešiť nielen z rezistentného škrobu v zemiakoch-ale aj z nátierky.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Sladký mrkvový koláč bez múky a pridaného cukru.

Sladký mrkvový koláč bez múky a pridaného cukru.
Máte radi karotku, sladkú aj bez prirodzeného cukru? A takisto kokos a mandle? Ak áno, tento koláč neupečiete len jeden raz na skúšku, držím palce, nech chutí! Výdatný, zdravý, pohladenie pre celý organizmus-srdiečko aj bruško.Karotka však nie je podmienkou zdaru, chutný je s akoukoľvek mrkvou.
300 gramov mrkvy som nastrúhala najemno, primiešala 200 gramov mletých mandlí-zo záhrady a 100 gramov strúhaného pomletého kokosu-pomlela som ho takisto-ten mám z obchodu, u nás určite nerastie. Trochu kokosu som si odložila na posypanie hotového koláča. 4 vajíčka som rozdelila na žĺtky a bielky. K žĺtkom pridala mletú škoricu, štipku muškátového orieška. K bielkom štipku soli, lepšie sa vyšľahajú-a vyšľahala pevný sneh. Do peny prešľahala žĺtky so škoricou a muškátovým orieškom. K nim som vareškou vmiešala mrkvu, mandle, kokos, premiešala, na tri razy postupne vmiešala sneh z bielkov, zľahka premiešala a naplnila tortovú formu vystlanú papierom na pečenie. Poslúži akákoľvek forma, veľkosť ľahko odhadnete. Vložila do rúry predhriatej na 170 stupňov, bežný spodný a horný ohrev, a nechala v nej piecť 1 hodinu. Každá rúra pečie inak, ak nemáte istotu, ako tá vaša, radšej ju vyhrejte na 150-160 stupňov-aby sa mandle a kokos nespálili a nezhorkli a podľa potreby ešte 10 minút pridajte. Vychladnutý koláč som posypala kokosom.
Zlepšovák: Zapichnite do koláča na najvyššom mieste špáradlo a ak ho vytiahnete čisté, bez cesta, je koláč hotový. Ak je s nalepeným cestom, ešte pečte a vyskúšajte o pár minút. Takto spoľahlivo preveríte akýkoľvek koláč, či je už hotový. Ak najprv metličkami-elektrickým šľahačom-vyšľaháte bielky-tie pre dobré vyšľahanie potrebujú metličky suché, nemastné, čisté-nemusíte ich umývať a osušiť a hneď môžete šľahať žĺtky alebo čo pre ktorý koláč potrebujete. Ušetríte jedno umývanie a čas. Zdarne sa vyšľahajú bielky z chladničky-ak rozdelíte vajíčka a ešte niečo budete pripravovať pred šľahaním bielok, odložte ich do chladničky-a vyberte tesne pred šľahaním. Pomôže aj štipka, naozaj štipka, soli.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


sobota 21. septembra 2019

Francúzske jablkové čatní s estragónom.


Francúzske jablkové čatní s estragónom.

Práve dnes, 21. septembra, v deň, keď som pre vás opäť rada pridala recept, nech poteší a padne na úžitok-sa na nás usmieva jesenná rovnodennosť-keď sú deň a noc rovnako dlhé. Ako úsmev leta pred obdobím chladu a regenerácie, obnovením síl-nielen v záhradke, je dobré usmiať sa na ňu s vďakou za úrodu-a trošku úsmevu si ponechať s dotykom jej prajnosti aj na zimu: ako leto v pohári. Trebárs jablkovým čatní s úsmevom a šarmom krajiny galského kohúta-a estragónom.
1 kg jabĺk som umyla, neošúpala-pod šupkou je veľa vitamínov a cenných látok-ale sú aj v jabĺčkach, hoci nie v takom množstve-takže ak je vám tak dobre, ošúpte, prekrojila, pomlela spolu s trochou celého čerstvého nasekaného estragónu zo záhrady-iba lístky. Ak nemáte, pridajte trochu sušeného z obchodu. Dala do veľkého hrnca, pridala 1 zarovnanú čajovú lyžičku soli a rovnaké množstvo kryštáľového cukru, trochu nastrúhaného muškátového orieška a celé horčičné semienka. Pridala polievkovú lyžicu vínneho octu a za občasného premiešania odokryté varila do zhustnutia. Časť odložila ako lahôdku rýchlo na stole do chladničky. Zvyšok som naplnila do čistých horúcou vodou vypláchnutých zaváracích pohárov a sterilizovala 20 minút.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková



Jablkový džem bio-vždy sa podarí.

Jablkový džem bio-vždy sa podarí.
Práve dnes, 21. septembra, v deň, keď som pre vás opäť rada pridala recept, nech poteší a padne na úžitok-sa na nás usmieva jesenná rovnodennosť-keď sú deň a noc rovnako dlhé. Ako úsmev leta pred obdobím chladu a regenerácie, obnovením síl-nielen v záhradke, je dobré usmiať sa na ňu s vďakou za úrodu-a trošku úsmevu si ponechať s dotykom jej prajnosti aj na zimu: ako leto v pohári. Trebárs jablkovým džemom, ktorý sa vždy podarí-vďaka pektínu v jablkách v ňom aj lyžička stáť bude, hustý, jemný, voňavý. Čo viac? Jablkový džem nepripravujete a nepoznáte? Áno, bežný nie je, ale chutí skvelo-kdekoľvek, kde váš obľúbený- a aj len tak ne lyžičku.
1 kg jabĺk som umyla, ošúpala, vybrala jadrovníky, nastrúhala-šupku nevyhadzujte, ale vyvarte v jablkách a pred dokončením vyberte. Jablká môžete aj pomlieť. Pridala podľa sladkosti 500-700 gramov cukru, šťavu z 1 citróna a varila vo veľkom hrnci do zhustnutia-vďaka pektínu v jablkách hustne rýchlo a na jednotku. Horúci naplnila do umytých, prepláchnutých a osušených zaváracích  pohárov. Dobre uzavrela, postavila hore dnom-sterilizujete vrchnáčik, po 10 minútach postavila ‘z hlavy na nohy’ a nechala vychladnúť. Ak chcete mať istotu, môžete vychladnutý džem 10 minút sterilizovať v pare-dáte ho do hrnca, do polovice nalejete vodu, necháte zovrieť, prikryjete pokrievkou, sterilizujete v pare-a necháte v hrnci úplne vychladnúť.
Zlepšovák: Jablká majú v sebe veľa pektínu-látky, ktorá zaručí, že džem bude prirodzene príjemne hustý. Viac ako zrelé ho majú jablká nezrelé, takže ak pridáte viac cukru, budete mať výbornú pochúťku aj z jabĺk, čo už celkom dozrieť nestihli a možno sú pre vás na jedenie príliš kyslé. Pektín z jabĺk sa pridáva aj do  práškov na zaváranie z obchodu-pre zdarné zhustnutie trebárs jahodového džemu-ten príliš hustý vďaka zloženiu jahôd nie je. Ak pridáte jablká do akéhokoľvek džemu-jeho chuť nenarušia, sú neutrálne-posilnia sladkosť a správnu hustotu-aby džem nestiekol z lyžičky či chlebíka skôr, ako si na ňom stihnete pochutnať.
Zlepšovák: Nie každý má rád v džeme šupku, hoci je zdravá, je pod ňou veľa vitamínov a minerálov, a aromatická. Ak jablká šúpete, nemusíte o poklady v šupke prísť: stačí ju vyvariť v jablkách a pred plnením vybrať. A možno si na nej aj pochutnať, len tak.
Zlepšovák: Výborná je v džeme aj mletá škorica či vanilka, no chutí aj bez nich. Rozvonia ho rum-ak máte chuť, pridajte do hrnca 2 polievkové lyžice, alebo podľa chuti. Navyše, alkohol prirodzene konzervuje, takže poistka, že džem bude výborný aj po otvorení.Rovnakú službu vám preukáže citrónová šťava, tú určite pri bio-džeme nevynechajte.
Zlepšovák: Premiešajte trochu jablkového džemu so strúhaným chrenom-a pochutnajte si s ním ako dip k mäsu, zelenine a tam, kde sa jemná jablkovo-chrenová omáčka nastudeno hodí. A že je výborný strúhaný chren so strúhanými jablkami, to vie predsa každý.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková




Zavárané jabĺčkové alma papriky s hroznom a cesnakom.

Zavárané jabĺčkové alma papriky s hroznom a cesnakom.
Práve dnes, 21. septembra, v deň, keď som pre vás opäť rada pridala recept, nech poteší a padne na úžitok-sa na nás usmieva jesenná rovnodennosť-keď sú deň a noc rovnako dlhé. Ako úsmev leta pred obdobím chladu a regenerácie, obnovením síl-nielen v záhradke, je dobré usmiať sa na ňu s vďakou za úrodu-a trošku úsmevu si ponechať s dotykom jej prajnosti aj na zimu: ako leto v pohári. Trebárs zaváranými alma paprikami.
Pripravila som si nálev. 400 ml vody, 100 ml octu, 100 gramov cukru a pár zrniečok nového korenia-menej je viac, stačí 4-5 guličiek-som dala do hrnca, nechala prevrieť a vychladnúť. 1 kg jabĺčkovej alma papriky, ak nemáte, použite inú bežnú, zelenú alebo sladkú červenú, som umyla, podľa veľkosti prerezala na polovice alebo štvrtiny, cesnak očistila a nakrájala na plátky. Hrozno umyla a odstopkovala, mne v zaváraných paprikách chutí tmavé vinohradnícke s drobnými sladkými aromatickými bobuľkami, ale poslúži akékoľvek. Do umytých, osušených pohárov na zaváranie som rozdelila papriku, plátky cesnaku a bobuľky hrozna. Zaliala vlažným nálevom, korenie môžete, no nemusíte vybrať-podľa toho ako máte radi aromatické-asi centimeter od okraja pohára som nechala voľný. Zatvorila, vložila do hrnca, do polovice doňho naliala vodu, nechala zovrieť a pod pokrievkou sterilizovala asi 20 minút.
Zlepšovák: Nálev sa dá pripraviť aj deň vopred, zvyšný môžete aj na mesiac odložiť do chladničky a využiť pri ďalšom jesennom zaváraní úrody zo záhrady-aj tej z obchodu.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


štvrtok 19. septembra 2019

Lečo zo záhradky bez pichľavých šupiek

Lečo zo záhradky bez pichľavých šupiek
V záhradke sa na nás ešte usmievajú paradajky a papriky s dotykom jesene, cesnak v prepravke asistuje cibuli-voľba je jasná, lečo!
Na olivovom oleji-alebo dajte ten, čo používate, som opražila ošúpanú nadrobno nakrájanú cibuľu, pridala nasekaný cesnak, pár razy premiešala, kým sa rozvoňal, vsypala trochu celej rasce-doplnila trio vône. Mletú ani drvenú rascu nedávajte, môže zhorieť a zhorknúť. Prisypala umytú, očistenú a na rezance nakrájanú papriku, premiešala, teplotu znížila na minimum a 10-15 minút dusila pod pokrievkou. Zatiaľ som umyla, očistila a na väčšie kúsky nakrájala paradajky-drobné kúsky sa v leče stratia-a do pohára rozklepla vajíčko. Takto som preverila, či príjemne vonia, je dobré-a aj si ho prichystala. Do zmäknutej, no stále chrumkavej papriky-ak máte radi mäkkú, ešte chvíľu duste-som prisypala nakrájané paradajky, počkala, kým pustia šťavu a zľahka osolila. Nesoľte hneď, môžete mať z leča namiesto chrumkavej pochúťky ‘blato’-soľ vytiahne šťavu, tá sa odparí a nič pre vás neostane. Paradajky dávam až po paprike, nie naraz-inak sa dusia dlho a môžu z nich ostať ‘pichľavé bodliaky’-zmení sa na ne šupka. Premiešala, ešte pár minút dusila. Do vajíčka v pohári prihodila čerstvú majoránku, ak máte radšej petržlenovú vňať, neváhajte. Nakoniec teplotu znížila na úplne minimum, vmiešala vajíčka-menej je viac, ak nechcete mať z leča praženicu. Ak áno, tak vajíčkami nešetrite… Mne na menšiu dávku postačí jedno, na veľkú dve vajíčka. Všetko krásne spoja, zvláčnia, no nevyčaria z leča niečo, čo sa dá krájať nožíkom. Ak sa vám žiada, dochuťte lečo soľou a čiernym korením. Ja nakoniec vmiešam štipku nastrúhaného muškátového orieška-to je práve bodka, o ktorej nikto nevie a všetci sa pýtajú, čím je to obyčajné lečo tak iné-a dobré. Za vyskúšanie to stojí-a vy už teraz viete, aj prečo. Je iné a verím, že aj pre vás dobré. A druhé prezradené tajomstvo, rasca-možno ju takisto nedávate, no stojí za vyskúšanie, stačí jej troška a opražiť na oleji-začiatok receptu. Podávam s varenými zemiačikmi, ak je hlad veľký. Alebo s chlebíkom, ak je veľký takisto-a nie je času nazvyš.
Zlepšovák: Ak lečo ostane, využite ho ako nátierku na chlebík-dobré je aj z chladničky. Alebo omáčku na cestoviny. Výborné-pre mňa určite-sýte jedlo vyčaríte premiešaním s uvarenou ryžou. Skúšajte, čo vám sadne, prekvapivá kombinácia je veľa razy chutná.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


nedeľa 15. septembra 2019

Punčové rezy-ozajstné.

Punčové rezy-ozajstné.
40 menších rezov

1.
Rúru som vyhriala na 180 stupňov, bežný spodný a vrchný ohrev.
2.
Veľký hlbší plech som vyložila papierom na pečenie.
3.
10 vajíčok som rozdelila na bielky a žĺtky. Z bielkov so štipkou solisom metličkami-elektrickým šľahačom-vyšľahala sneh. K žĺtkom som pridala 10 polievkových lyžíc práškového cukru a trošku rumu-cesto ochutí, rozvonia a poslúži aj ako kypriaci prášok, bude ľahšie. Vyšľahala do svetložltej peny. Najprv šľahám bielky-na tie treba suché čisté metličky-potom žĺtky, tie také nepotrebujú.
4.
K vyšľahaným žĺtkam som pridala 10 polievkových lyžíc polohrubej múky a zľahka vmiešala polievkovou lyžicou. Na tri razy som primiešala lyžicou bielky.
5.
Cesto vyliala na plech a dala piecť, kým nebolo svetlohnedé. Vytiahla z rúry, pre istotu pichla špajdľu-vytiahla suchú bez cesta, takže, upečené-nechala vychladnúť. Prevrátila na druhú stranu, opatrne dala dolu papier na pečenie, papier vrátila na plech-aby sa cesto neprilepilo pri prevracaní neskôr, cesto prekrojila príborovým nožom na polovicu.
6.
Polovicu cesta som pokvapkala citrónovou šťavou z polovice citróna a natrela polovicou veľkého pohára domáceho džemu zo záhrady s kúskami ovocia: maliny, černice, ríbezle.
7.
Druhú polovicu džemu som pomixovala nahladko ponorným mixérom, 5 polievkových lyžíc odobrala do misky na polevu.
8.
Zvyšok dala do hrnca, pridala šťavu z 1 polovice citróna, rum, cukor podľa potreby-podľa sladkosti džemu a asi pol až 3/4 litra vody. Nechala prevrieť.
9.
Na cesto natreté lekvárom som dala druhú polovicu cesta, zľahka pritlačila, opačným koncom varešky nahusto urobila dierky-aby punč dobre vsiakol-a poliala punčovým sirupom. Postupne. Vždy počkala, kým sirup vsiakne. Sirupom šetriť netreba. Nechala chvíľku postáť.
10.
Vzala druhý plech, priložila na plech s cestom, obrátila a cesto bez dotyku šetrne preklopila do čistého plechu. Dobrý je približne tak veľký ako cesto. Suché cesto ostalo navrchu. Podobrať sa vždy nepodarí, vlhké cesto sa rado rozpadá.
11.
Do misky dala práškový cukor, odobratý pomixovaný džem, rum a trošku horúcej vody-šľahala som metličkami, kým sa cukor nerozpustil a poleva nebola hladká. S vodou opatrne, aby poleva nebola riedka. Niekedy stačí rum, záleží, koľko máte radi. Polevu postupne vyliala na koláč, je odobre liať na stred, uhladila, nechala zaschnúť.
12.
Na noc dala do chladničky, aby sa punč dostal všade, kde je chutné a voňavé. Ak sa inak nedá, postačí odložiť do chladničky na hodinku. Vybrala z chladničky a ostrím nožom nakrojila na rezy-dokrojila príborovým, aby som nepoškodila plech. Ostrý nôž podľa potreby oplachovala v teplej vode.
Rezy sa dajú nakrájané, po jednom zabalené do fólie odložiť aj do mrazničky a vyberať podľa potreby. Stačí nechať rozmraziť cez noc v chladničke-a máte rýchlo dobre upečené. Ak máte v mrazničke dosť miesta, môžete mraziť, zabalený do potravinovej fólie a vložený vo vrecúšku do mrazničky, dobre uzavretom, aj vcelku. Takisto nechajte cez noc rozmraziť v chladničke.





Thajská Tom Yum polievka.

Thajská Tom Yum polievka.
Do vody som dala variť očistený nakrájaný zázvor, nasekaný cesnak, na plátky nakrájanú cibuľu, očistené nakrájané zemiaky, listy hlávkového šalátu-nahradí thajský vodný špenát, dá sa využiť aj špenát či mangold, očistenú na polovice prerezanú citrónovú trávu, namočené a zliate šitake čínske huby, po našom húževnatec jedlý, na plátky nakrájané šampiňóny, na malé ružičky rozobratú brokolicu, osolila slanou sójovou omáčkou-alebo soľou-a varila do chrumkava. Do horúcej polievky som pridala lístky čerstvého koriandru-poslúži aj mrazený, ak nie je váš, dajte petržlenovú vňať, cez mriežku pretlačené tofu-nakrájalo sa na rovnaké kocky okamžite. Do horúcej polievky vložte limetkové listy, nechajte prevrieť. Kto má rád štipľavé, varí aj s nasekanými čili-papričkami. Dochuťte limetkovou alebo citrónovou šťavou. V osolenej vode som uvarila čínske vaječné rezance a vložila do horúcej polievky. Citrónová tráva je tvrdá, len na vyvarenie pre chuť, tak sa s jej jedením netrápte-poďakujte sa, že ochutila polievku a pred podávaním ju z nej vyberte. Rovnako aj limetkové listy.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková



sobota 7. septembra 2019

Cukinové čatní

Cukinové čatní
1 veľkú cukinu som umyla, môžete, ale nemusíme, ak je mladá s mäkkou šupkou, ošúpať. Z papričky odrezala zelenú stonku, jadierka a žilky môžete, ale nemusíme vybrať, podľa toho, aká pikantnosť vám vyhovuje a pálivosti čili. Cesnak som očistila, podľa potreby nakrájala na menšie kúsky, všetko spolu, najlepšie na kuchynskom robote pomlela, môžete aj nastrúhať, dala do hrnca. Pridala soľ, ocot, cukor a varila pri miernej teplote za častého miešania odokryté do zhustnutia. Ak meliete, je užitočné cukinu nakrájať na menšie, ak strúhate, podľa veľkosti cukiny na väčšie kúsky-rovno do ruky. Ak pikantnosť nie je vaša, čili vynechajte-podobne s cesnakom. Nádych sladkosti prepožičia mletá škorica, stačí trošku, keď už bude všetko v jednom hrnci. Nezjete čatní hneď a poteší do zásoby? Vlejte horúce čatní do umytých, osušených zaváracích pohárov, uzavrite, vložte do hrnca, do polovice nalejte vodu, nechajte zovrieť, prikryte pokrievkou a sterilizujte 15 minút. Kam s ním? Ako omáčka k mäsu, zelenine, čatní možno prirovnať k pikantnému kečupu. Mne chutí aj na chlebík s maslom, naozaj. A jasné, ku každému indickému či ázijskému jedlu, kde sa vám hodí.Chutné čatní je aj z jabĺk a paradajok-alebo z jabĺk, alebo z paradajok-tie je dobré vopred ošúpať-alebo nešúpať, čatní bude chutnejšie a voňavejšie-a hotové prepasírovať. Ak vám paradajkové šupky neprekážajú, ani to nemusíte. Ak nakrájate paradajky nadrobno, ani si šupky nevšimnete-ani nikto iný, komu čatní ponúknete. India? Pridajte do čatní karí korenie-to, čo vám chutí. Trebárs madraské. Čatní sa dá pripraviť z akejkoľvek zeleniny či ovocia, základ prípravy je rovnaký. Skúšajte a tešte sa!
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková


Chlebík, žemličky a spol.,

Chlebík, žemličky a spol.,
Pripravila som si: 500 g hladkej bielej, bežná hladká je v poriadku, s bielou T-650 bude mať chlebík chlebíkovejšiu chuť-alebo špaldovej múky-bielej alebo celozrnnej, 1 zarovnanú polievkovú lyžicu soli, 1 vrecúško sušeného droždia á 7 g, 350-400 ml vlažnej vody
V múke som rozmiešala droždie, soľ, priliala vodu, vymiesila hladké cesto. Nechala za 1 hodinu prikryté vykysnúť, alebo kým zdvojnásobí objem, spravila bochník. Do rúry vyhriatej na 180 stupňov, bežná horný a spodný ohrev, vložila plechový hrnček s vodou, aby chlebík pri pečení nevyschol.Na plech dala papier na pečenie, položila bochník, vložila do predhriatej rúry a bez otvárania za 1 - 1,5 hodiny upiekla dochrumkava-nie ja, rúra Vybrala a nechala dôkladne vychladnúť, najlepšie na mriežke. Ak máte radi jemný chlebík, nahraďte polovicu vody alebo celú mliekom, do múky môžete pridať nasekanú petržlenovú vňať, ako na obrázku. Dá sa do nej primiešať aj rasca alebo 1 čajová lyžička chlebového korenia. Iný nápad, vyskúšajte dať polovicu múky bielej  a polovicu celozrnnej špaldovej alebo pšeničnej. Na zjemnenie vyskúšajte pridať 1 polievkovú lyžicu rozpusteného masla. Pri využití čerstvého droždia dajte polovicu kocky á 42 gramov, najprv ho rozmiešajte v troche vody, poprášte múkou, prikryte, počkajte, kým sa urobia bublinky a vmiešajte do múky. Všetko, čo na chlebík potrebujete, nájdete doma v kuchyni - a v srdci: vložte do bochníka pri jeho príprave úsmev, lásku a určite sa podarí tak, aby potešil vás aj tých, čo v srdci nosíte.
Žemličky a spol.,: Ak máte cesto vykysnuté, máte aj žemličky, ak chcete. Stačí dať na plech vyložený papierom na pečenie malé bochníčky a upiecť tak ako chlebík-za asi 30 minút, sledujte, kedy je čas vašej chuti, chrumkavosti a žemličiek-každá rúra inak pečie a každý má tú svoju chuť aj chrumkavosť-aj chlebíka a žemličiek. Ak sa vám hodia a potešia rožteky, roztiahnite žemličkový bochníček-ako rožtek a upečte. S cestom sa dá hrať, hrala som sa ako malá, aj s cestom-a teraz to ešte aj, verím, padne na úžitok-aj vám. A jasné, z chlebíkového cesta môžete upiecť bagety, tam je čas takisto polhodinka, roztiahnite ako ‘veľký rovný rožtek’, potrite ich vlažnou vodou a trebárs posypte soľou, dobrá je hrubozrnná a racsou. Alebo makom, sézamom. Alebo spravte tyčinky, pozor, možno im postačí pár minút, podľa hrúbky. Praclíky…ešte niečo vám napadlo? Neváhajte, skúšajte. Chlebík je vždy na vašej strane-aj ako cesto pripravené potešiť-bruško aj srdiečko.
Do zásoby: Upečený vychladnutý chlebík vydrží chutný, kým sa nespapá-inak približne 1 týždeň bežne skladovaný, ako je u vás zvykom. Trošku je časom suchší, ale jesť sa dá. Určite ako hrianky, či nakrájať na kocky, vysušiť úplne a dať do polievky-zaliaty horúcou je výborný. Takisto sa zíde vo fašírke, zeleninovej či mäsovej plnke-a tam, kde využijete starší chlieb alebo pečivo. Mne chutí aj chlebík vo vajíčku-stačí ho doň namočiť a na oleji opiecť z každej strany dozlatista. Osvedčil sa mi aj chlebový šalát-chlieb na kocky premiešať s čerstvou zeleninou, olejom a octom či citrónovou šťavou, dochutiť podľa potreby a nechať odstáť-vezme do seba všetky lahodné chute šalátu a zvláčnie. Pozor na rozmočenie-ale možno vám chutí práve taký. Ak nie, pred pridaním ho nasucho opečte. To isté platí aj pre žemličky a spol. Ak chcete mať chlebík stále čerstvý, po upečení a vychladnutí, dôkladnom, ho nakrájajte a zamrazte vo vrecúšku na mrazenie-uložte ho doňho 'na kríž', aby sa plátky nedotýkali celou plochou-nedali by sa odlepiť. Dômyselne naskladané by nemal byť problém-vezmete, na koľko plátkov máte chuť. Žemličky a spol. mrazíme vcelku. Väčšie kúsky, trebárs bagetu, ale aj žemličku, ak je vám tak lepšie, nakrájam na menšie časti. Vyskúšate? Rozmrazujem pri izbovej teplote za polhodinku, hodinku, podľa veľkosti. Alebo v mikrovlnnej rúre-prípadne bežnej rúre. Odsledujte, za koľko to bude v tej vašej-mikro aj bežnej. Každá je trošku iná-skúšajte. Radšej od pár sekúnd či minút pridávajte postupne, no ak budete mať strúhanku vcelku, nič to, vždy sa dá namočiť do vody, mlieka a dať trebárs do tej plnky. Alebo rozmočený nakrájať, posypať makom, cukrom, poliať rozpusteným maslom-a zjesť. Lahôdka.
Biely a biele alebo celozrnný a celozrnné alebo aj-aj z každého rožka a múky troška?: Mne chutí celozrnné, zvoľte také, čo chutí vám. Je pravda, že v bielom chlebíku a pečive veľa vlákniny nie je, tak či tak, vitamín B je hoci v menšom množstve, zachovaný. Pšenica je bohatá na vlákninu, má v sebe stopové prvky, vitamíny skupiny B, minerály najmä vo vonkajšej šupke zrna. Celozrnné múka má v sebe všetkého spomenutého viac, ale určite sa všeličo zdraviu prospešné nájde aj v múke bielej. Nemyslím si, že biely chlieb je škodlivý, nie každý organizmus si s celozrnným poradí a je preňho dobre stráviteľný. Biely je určite stráviteľný ľahšie. Počúvajte ten váš-organizmus-nech padne na úžitok! Každý chlebík má v sebe sacharidy-škrob a práve tie sú pre nás zdroj energie, uvoľňuje sa postupne. Pochopiteľne, ak nie je lepok váš a vaša dispozícii je celiakia či iná odchýlka od bežného zdravého zdravia, chlebík vám zrejme neprospeje.
Text, realizácia a foto: Maja Kadlečíková


piatok 6. septembra 2019

Prečo blog Mňam, tak to si dám!

Prečo blog Mňam, tak to si dám!
Najprv som len vravela, ak niekomu pri vychutnávaní chutilo, čo a ako som pripravila, uvarila, upiekla. Potom som to začala fotografovať, ak nebola možnosť ukázať ’v  realite’ a dať ochutnať-aby som mohla emailom poslať aspoň obrázok-na ňom všetko v skutočnosti už v brušku-ostalo nedotknuté. Po obrázkoch prišli milé vypýtania si receptu-a rada som posielala s úsmevom a vďakou, že chutí. A mala radosť, ak ste podľa receptu pripravili a vychutnali. A jasné, bola rada, keď ste sa pýtali, či môžete poslať recept ďalej-ako inak, nech teší a padne na úžitok, každému. Teraz mi napadlo, že možno bude dobre, ak budú mať obrázky a recepty svoju vlastnú adresu-a vy sa s nimi budete môcť stretnúť, keď budete chcieť. Tak preto blog Mňam, tak to si dám! Všetko na ňom zverejnené je vyskúšané, overené, navarené, pripravené, upečené-tak ako mi napadlo, že by mohlo byť dobré a chutiť. Snáď to tak bude aj u vás. Žiadny recept však nie je príkaz-ak nie je vaša celozrnná múka či také cestoviny, nahraďte tak, aby vám chutilo-veď len čo chutí, padne na úžitok. Trebárs celozrnnú múkou bielou a bielymi cestovinami. Je pravda, že veľa vlákniny ani jedno ani druhé nemá, no ak si dáte čerstvú zeleninu a ovocie, ľahko vlákninu doplníte. S chuťou, aby padla na úžitok. A trochu zeleniny a ovocia zvládne každý, isto máte nejaké obľúbené. Alebo ešte inak-je jasné, že mrkva je zdravá-no ak ju zjete s ne-chuťou, ťažko vám ku zdraviu pomôže. Aspoň myslím. Tak hľadajte, čo je vaše, určite sa nájde veľa zdravého, čo vám chutí-a keď budú moje recepty inšpirácia, verím, že odovzdali, čo treba-na zdravie!A samé správne chute-nielen v jedle, aj v žití. A jasné, rada sa v blogu s vami podelím o každý zlepšovák, na ktorý som pri varení, pečení, príprave prišla-a funguje. Nech pomôže:k chuti, úsmevu a dobrému pocitu v srdci a očiach tých, na ktorých záleží-vrátane vás.
Maja Kadlečíková

Zemiakový šalát.

Zemiakový šalát.
Zemiaky som uvarila v šupke, vychladnuté ošúpala, pretlačila do misy cez mriežku, pridala uvarený mrazený hrášok,ošúpanú vcelku uvarenú cez mriežku pretlačenú mrkvu, nakrájanú uvarenú cibuľu-zeleninu varíme spolu v osolenej vode s drveným alebo mletým čiernym korením-nalejeme na zemiaky spolu s nálevom, primiešame olivový olej, premiešame, necháme odstáť, dochutíme citrónovou šťavou. Mne chutí aj teplý či vlažný, na druhý deň z chladničky je stále jemný s výraznejšou chuťou-chute sa harmonicky spoja. Ak vám ostane, neváhajte vmiešať jogurt, kyslú smotanu, štipku nastrúhaného muškátového orieška a dochutiť sójovou omáčkou-slanou, tú pridávam ja-alebo sladkou, ak máte radi.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Rýchla oblátková krémeška do skla.

Rýchla oblátková krémeška do skla. 
S pravou mletou vanilkou, posypaná aj neposypaná škoricou, malá aj veľká porcia. Oblátky naspodu, krém, v strede, krém-a nalámané navrchu-keď nalámete, nemusíte vopred rezať oblátky na dieliky, nakrájate bez problémov a efektne.
Recept pre všetkých a s úsmevom pre kamaráta, čo napísal: Neuverejniť recept je čistá bezohľadnosť. Tak.
Oblátky, asi 9 menších, som rozdelila na 3 časti. Spodok misy z jenského skla som vyložila tretinou, celými a podľa potreby nalámanými, aby neostalo voľné miesto. Zaliala polovicou krému. Naň dala druhú tretinu oblátok, zaliala zvyšným krémom. Vrch posypala nalámanými oblátkami, pre dobré krájanie a posypala škoricou-ak nie je škorica vaša, vynechajte a posypte trebárs kakaom. Porciovať sa dá aj do pohárikov-na dno nalámané oblátky, na ne krém takmer doplna, navrch nalámané oblátky. Krémeškový vanilkový krém: 80 gramov kukuričného škrobu, maizeny, som rozmiešala s 80 gramami práškového cukru a vrecúškom vanilkového cukru á 7 g s pravou bourbonskou vanilkou. Alebo pridajte vyškrabanú dreň 1 vanilkového lusku-vodorovne ho rozrežte-a trochu cukru naviac. Pridala som 2 žĺtky, premiešala, postupne priliala 1 liter mlieka a miešala metličkou, aby sa neobjavili hrudky. Z bielkov so štipkou soli som vyšľahala pevný sneh. Z kukuričného škrobu, cukru, vanilky a mlieka som uvarila hustý puding, počas varenia miešala metličkou. Do uvareného po častiach vmiešala sneh, zľahka miešala, kým sa stratili biele kopčeky snehu. Krém rozdelila postupne na oblátky. Nechala vychladnúť a vložila do chladničky. Krém chladnutím zhustne tak akurát príjemne. Ak nie je bio-verzia s pravou vanilkou vaša, nič to, pokojne využite maizenu so zlatým klasom alebo vanilkový puding s vôňou krémešky detstva a namiesto vanilkového cukru vanilínový so syntetickou vanilkou. Nech krémeška chutí a pri jej vychutnávaní sa usmievate. Pre mňa je bio a pravá vanilka to pravé. Možno aj pre vás a možno nie. Urobte si radosť.
Rýchla ozdobná vidlička: Kúsok krémešky ale aj akéhokoľvek zákuska či koláča, prosto stačí, že ho posypate cukrom-ozdobíte vidličkou, ktorou sa dá a vidličkou, čo sa nedá jesť. Na tanierik položíte vidličku, bohato ju pocukrujete, opatrne zodvihnete-a tešíte sa z efektného obrysu-a nielen vy. Uvidíte, koľko úsmevov zažijete-nech všetko, čo padne na úžitok s chuťou-chutí! Ak nechcete cukrovať koláč, stačí pre efekt iba vidličku.   
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková



Makový chlebíček z piškótovo-makového cesta s vanilkovým cukrom namiesto bábovky.

Makový chlebíček z piškótovo-makového cesta s vanilkovým cukrom namiesto bábovky.
Recept rada pre všetkých a s úsmevom pre kamaráta, čo napísal: Nevieš nejako teleportovať?
5 vajíčok rozdelíme na žĺtky a bielky, k bielkom pridáme štipku soli pre lepšie vyšľahanie a čistými suchými metličkami elektrickým šľahačom vyšľaháme pevný sneh. K žĺtkom pridáme 6 polievkových lyžíc práškového prípadne kryštáľového cukru-šľahaním sa časom rozpustí aj jeden aj druhý, 1 polievkovú lyžicu rumu-slúži aj ako prášok do pečiva či sóda bicarbóna, keď nemáte doma-pre deti rum nedáme a ak sa dobre vyšľahajú bielky, ani prášok do pečiva a sóda bicarbóna nie sú potrebné-ak, tak štipku premiešať neskôr s múkou. Po bielkoch vyšľaháme žĺtky s cukrom a rumom, tým trochu snehu na metličkách neprekáža. Bielkom áno. Dobre vyšľahané žĺtky zosvetlejú. K žĺtkom primiešame 4 polievkové lyžice polohrubej múky a 2 polievkové lyžice kopcom mletého maku. Po častiach na tri razy vmiešame sneh. Cesto vylejeme do maslom alebo olejom vymastenej a polohrubou múkou vysypanej formy na chlebíček, vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a za asi 45 minút upečieme. Či je chlebíček hotový vyskúšame tak, že zapichneme do stredu špajdľu a ak vytiahneme suchú, bez cesta, ďalej piecť netreba. Posypeme vanilkovým cukrom-ja ho robím tak, že do práškového cukru vložím vyškrabaný vanilkový lusk bez drene-tá je skvelá trebárs do vanilkového krému-už po týždni cukor krásne vanilkovo vonia. Ako cukor míňam, tak ho dosypávam, lusk nechávam a keď mám ďalší bez drene, pridávam. Chlebíček chutí s mliekom, čajom, bielou kávou aj kakavkom-natretý maslom, džemom, ale určite aj len tak.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková



Hustá cukinová polievka-omáčka so zemiakmi.

Hustá cukinová polievka-omáčka so zemiakmi.
Recept rada pre všetkých a s úsmevom pre kamarátku, čo napísala: Cukina je skvelá na všetky spôsoby.
V hrnci som zohriala olivový olej, pridala ošúpanú nadrobno  nakrájanú cibuľu a cesnak, očistené nakrájané zemiaky, čerstvo nahrubo pomleté farebné korenie, rascu, červenú papriku, premiešala, krátko opražila, pridala najemno nastrúhanú cukinu-čerstvú alebo u mňa zo záhrady z mrazničky, bobkový list, osolila, pridala domácu vegetu zo záhrady a po zovretí na minime dusila do zmäknutia. Cukina si pustila šťavu, nebolo treba podlievať. Ak treba, trochu vody nezaškodí. Ak chcete hustú omáčku, zemiačky sa dajú pomačkať vidličkou, ale hustá je tak či tak-aj bez zahustenia. Dochuťte podľa potreby, aby chutila-a nech chutí!Ja som jedla s čerstvým chlebíkom. Na trávenie ľahká, no výdatná večera.
Mrazená cukina: Cukinu som ošúpala, mladú šúpať netreba, stačí umyť, má mäkkú šupku a pod ňou veľa vitamínov, nastrúhala, na sekundu dala do vriacej vody do nového zovretia, poriadne prepláchla studenou vodou, blanšírovala, nechala stiecť, rozdelila do vrecúšok do mrazničky. Dám do vrecúšok-tenkú vrstvu ‘na plytko’ aby sa nezamrazila jedna ‘tvrdá kopa’, z tej sa ťažko odoberá podľa potreby, uložím vyrovnané ako ‘placku’, po zamrazení akoby ‘polámem vrecúško’, všetko sa oddelí dá sa odoberať podľa potreby. Na varenie používam nerozmrazenú. Cukina vydrží v poriadku aspoň rok, do ďalšej úrody. Blanšírovanie je užitočné-a prepláchnutie studenou vodou ešte viac-zeleninka sa ‘sterilizuje’ bez varenia, studená voda varenie zastaví včas-zachovajú sa vitamíny a zničia prípadné choroboplodné zárodky-predĺži trvanlivosť a zmenší objem-viac sa do mrazničky zmestí.
Domáca vegeta: Usušená nakrájaná mrkva, petržlen, zeler a ligurček, známy aj ako 'vegeta', zo záhrady. Pomlieť, vychutnávať, kým je. Vydrží minimálne 1-2 roky. Je bez soli, tak nevlhne. Skladujem v zaváracom pohári s patentným viečkom.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Teplá raňajková ovsená kaša so sušenými a mrazenými slivkami, pravou vanilkou, špaldovými vločkami, mandľami, ľanovými semienkami, čerstvým zázvorom a jogurtom.

Teplá raňajková ovsená kaša so sušenými a mrazenými slivkami, pravou vanilkou, špaldovými vločkami, mandľami, ľanovými semienkami, čerstvým zázvorom a jogurtom.
Príjemne nadlho zasýti, dodá správnu energiu a naštartuje metabolizmus.
Do malého hrnca som dala ovsené vločky s vlákninou, mletú vanilku, sušené slivky-suším zo záhrady nakrájané na plátky, mandle, zaliala vodou trochu nad vločky. Do hlbokého taniera som dala ľanové semienka, čerstvý nakrájaný zázvor, špaldové vločky, čerstvé alebo cez noc v chladničke rozmrazené slivky-mrazím čerstvé nakrájané bez kôstky zo záhrady-pridala jogurt. Z vločiek uvarila kašu-sušené slivky ju prirodzene osladia, vanilka prevonia, mandle sa napijú vody a ožijú-ostanú svieže-varila som krátko do zhustnutia. Kašu vliala do taniera, zľahka premiešala a pustila sa do príjemného rána pre žalúdok aj srdiečko. Prajem to isté. Každé ráno. Kaša prehreje, zasýti, ale nezaťaží a tak je organizmus pripravený s nadšením pracovať ako hodinky.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Na každú nielen jarnú únavu-silný vývar je základ a liek.

Na každú nielen jarnú únavu-silný vývar je základ a liek.
Do hrnca som dala celú očistenú mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb na štvrtiny, kel na osminky, pór na štyri veľké kusy, cibuľu na polovicu-ošúpala som len prvú šupku, ostatné zlatisté pre farbu a chuť nechala a cibuľu opláchla, pár celých očistených strúčikov cesnaku, podrvené farebné korenie, zaliala vodou, aby bola zelenina ponorená, osolila, nechala na maxime zovrieť, stíšila teplotu a pod pokrievkou domäkka na minime varila 1-1,5 hodiny. Na posledných 10 minút varenia pridala rezance-niťovky, pre mňa sú dobré ryžové, dajte si také, aké máte radi a padnú na úžitok-ryžové natural však aspoň na vyskúšanie odporúčam-výživné, ľahko stráviteľné, chuť neutrálna. Hotovú polievku rozdelila do tanierov, posypala čerstvou petržlenovou vňaťou-do polievky pustí všetko dobré, prevonia ju, no neuvarí sa. Ak chcete mať istotu, že neprídete ani o vitamín C citlivý na teplo, dajte si trochu vňate len tak pred polievkou ako predjedlo-čerstvá je výborná! A zvyšnú do polievky. Keď dám zeleninu do hrnca a zalejem studenou vodou, zahrieva sa pomaly-až k varu, všetko dobré sa uvoľní do vývaru postupne-po stíšení sa uvoľňuje naďalej-pomaly varený vývar sa neponáhľa-a tak vám z neho nič cenné neutečie. Únavu si ani nevšimnete-tým, že jej predídete. 
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Jednoducho jednoduchá lahôdka: zemiačky s maslom a petržlenovou vňaťou.

Jednoducho jednoduchá lahôdka: zemiačky s maslom a petržlenovou vňaťou.
Zemiačky som ošúpala, nakrájala, uvarila v osolenej vode, zliala, do horúcich dala maslo z mrazničky-maslom šetriť netreba-rozpustí sa samé, pridala čerstvú nasekanú petržlenovú vňať-namrazte si čerstvú na zimu do zásoby, zíde sa, mrazím už nasekanú, praktické-a všetko premiešala tak, že pokrievku som pevne držala, hrniec poprevracala-dole hlavou aj do strán, zemiačky sa obalili masielkom a petržlenovou vňaťou ‘bez dotyku’ zľahka, šťavnato a nepomačkali ako pri miešaní trebárs vareškou. Vyskúšajte, odporúčam.V záhrade rastie čerstvá petržlenová vňať, teším sa!Ak nie je čerstvá, nič to, poslúži aj mrazená.
Mrazená petržlenová vňať: Čerstvú petržlenovú vňať odlístkujem, zo stonky odtrhám lístky, prepláchnem studenou vodou, nechám stiecť, zľahka nasekám. Dám do vrecúšok-tenkú vrstvu ‘na plytko’ aby sa nezamrazila jedna ‘tvrdá kopa’, z tej sa ťažko odoberá podľa potreby,dám vyrovnané ako ‘placku’do mrazničky, po zamrazení akoby ‘polámem vrecúško’, všetko sa oddelí dá sa odoberať podľa potreby. 
Fotografia, text a realizácia c Maja Kadlečíková


Polievočka so sušenými dubáčikmi.

Polievočka so sušenými dubáčikmi.
Na oleji som opražila nakrájanú cibuľu, v mažiari podrvené čierne korenie, bobkový list, lepšie do oleja pustia všetko dobré a prevoňajú, pridala červenú papriku, premiešala, vmiešala očistené nakrájané zemiaky,prepláchnuté nakrájané čerstvé hríby-poslúžia aj horúcou vodou prepláchnuté sušené dubáčiky-polámte ich suché, netreba krájať-premiešala, zaliala vodou, osolila, domäkka uvarila, na posledných 10 minút varenia pridala tenké rezance-niťovky, ja mám rada celozrnné ražné. Varením sa odfarbia na biele a tak nikto nezistí, že sú celozrnné-chutia tak ako bežné, majú však v sebe viac živín a všetkého dobrého pre zdravé zdravie. Ak nie sú vaša voľba, zavarte tie vaše.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková


Špaldové halušky s kyslou kapustou a zemiakom.

Špaldové halušky s kyslou kapustou a zemiakom.
Celozrnnú špaldovú múku som dala do misky, v strede urobila jamku, rozklepla do nej vajíčko, osolila, prešľahala vidličkou a postupne priliala toľko vody, aby bolo cesto ani príliš husté, ani riedke. Nechala odstáť. Vyplaví sa lepok, cesto zhustne, halušky sa nerozvaria. Na oleji opražila nakrájanú cibuľu, podrvené farebné korenie, pridala rascu, bobkový list, ošúpané nakrájané zemiaky, premiešala, podliala troškou vody a udusila domäkka. K hotovým zemiakom primiešala nahrubo nasekanú kyslú kapustu a prehriala-nech sa nestratia vitamíny. Do vriacej osolenej vody nahádzala halušky, dá sa nožom aj cez ‘haluškár’, nechala zovrieť, teplotu znížila, domäkka uvarila, zliala cez sitko, prepláchla vlažnou vodou, nechala odkvapkať, premiešala s kapustou a zemiakmi. Podľa potreby dochutila, vybrala bobkový list. Výdatné ľahko stráviteľné jedlo plné energie a vitamínov.Ak máte radšej bielu múku, pripravte halušky z nej, stačí za ňu vymeniť celozrnnú. Dobrá je aj čerstvá kapusta, stačí domäkka udusiť-prvých pár minút bez pokrievky, potom nenadúva-zmäkne aj keď ju pripravíte bez pokrievky a neprikryjete vôbec.Namiesto vajíčka môžete dať do cesta pomleté ľanové semienka, naboptnajú a budú ako ‘lepidlo’, alebo strukovinovú múku hrašku, urobí to isté-doma ju pripravíte pomletím, ak máte výkonný robot či mlynček-sušeného hrachu či šošovice.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková


Rýchle cestoviny s listovým špenátom, sušenými paradajkami a slaným feta syrom.

Rýchle cestoviny s listovým špenátom, sušenými paradajkami a slaným feta syrom.
Celozrnné cestoviny som dala do hrnca, ak celozrnné nie sú vaše, dajte tie, čo vám chutia, pridala soľ, do varnej konvice dala vodu, nechala zovrieť-je to rýchlejšie ako na sporáku, vriacu naliala do hrnca, zapla platničku na maximum, voda hneď vrela, cestoviny varila domäkka-desať minút pred dovarením pridala mrazený listový špenát, sušené paradajky-čerstvému špenátu stačí 5 minút, sušeným paradajkám vo všeobecnosti prevretie na zmäknutie, uvarené cestoviny-chutnejšie o vývar zo špenátu a paradajok-som spolu so zeleninou zliala, krátko prepláchla vlažnou vodou, nechala odkvapkať, vmiešala olivový olej-ak nechcete, nemusíte, dala na tanier, posypala rozmrveným feta syrom-rozmrvila som ho zabalený v potravinovej fólii-ostali mi čisté prsty-rovno z fólie posypala a premiešala, aby syr povolil a spojil sa s cestovinami. Za 20 minút, polhodinku hotové.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Expresne dobrá paradajková polievka so strúhaným zelerom, mrkvou a sušenými paradajkami.

Expresne dobrá paradajková polievka so strúhaným zelerom, mrkvou a sušenými paradajkami.
Husté pasírované paradajky-mala som domáce zo záhrady-som osolila, okorenila drveným farebným korením, nechala prevrieť, polievku zahustila nastrúhaným zelerom s mrkvou a do horúcej pridala sušené paradajky. Ak mám chuť na sladkú polievku, pridám hrsť sušených paradajok, nechám zovrieť a varím desať minút. Kým vložené sú chrumkavé, varené su mäkké a polievka prirodzene sladká ako koláčik. Ak chcem ešte sladšiu, povarím v nej najemno nastrúhanú karotku bez zeleru, vynechám aj korenie. Čím dlhšie sa paradajky varia, tým je v nich viac lykopénu-je prospešný zdravému zdraviu, imunite, obnove buniek pre mladú mladosť-a tá sladkosť k tomu!Sušené paradajky z minulého leta a pasírované takisto, vďaka za všetky dobré látky pre zdravie po odovzdaní štafety čerstvými paradajkami po lete-a na jar-opačne.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Pikantná svieža zelerová fašírka vcelku-bez vajíčka šalát.

Pikantná svieža zelerová fašírka vcelku-bez vajíčka šalát.
Očistený zeler a mrkvu som najemno nastrúhala spolu s očistenou cibuľou, cesnakom a zázvorom, pridala celú rascu, podrvené farebné korenie, slanú sójovú omáčku-pozor potom pri dosálaní, možno bude stačiť, tekvicový olej. Premiešala-a práve ste pripravili šalát. Ak je vám práve lepšia fašírka-zľahka do šalátu vmiešajte žĺtko a sneh z bielkov. Rozotrela som navysoko do menšej zapekacej formy a vložila upiecť do rúry predhriatej na 180 stupňov na hodinku alebo kým nezačne vrch fašírky chytať farbu. Nechala vychladnúť, nakrájala na štvorce a vychutnala. Zvyšné štvorce zabalila po jednom do potravinovej fólie, dala do vrecúška na mrazenie a odložila do mrazničky-aby bolo ak bude treba rýchlo dobre-z mrazničky navarené.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková


Fazuľka nakyslo a zemiaková točňa.

Fazuľka nakyslo a zemiaková točňa.
Pár zemiakov som ošúpala, nakrájala, dala do hrnca, pridala v mažiariku rozdrvené farebné korenie, ošúpaný, nakrájaný cesnak, bobkový list, očistenú nakrájanú zelenú fazuľku-mala som mrazenú zo záhrady, toľko vody, aby zakryla zemiaky, osolila a domäkka uvarila. Zatiaľ som očistila ďalšie zemiaky, najemno nastrúhala spolu s očisteným cesnakom, prebehla ponorným mixérom tak, aby ostali aj nastrúhané, pridala čerstvú majoránku zo záhrady z mrazničky. Poslúži aj sušená-tú dávkujte opatrne, je intenzívnejšia, trochu strúhaného muškátového orieška, vajíčko, zľahka osolila, premiešala a pridala toľko celozrnnej špaldovej múky, aby bolo cesto ako na lievance-ani riedke, ani husté.Do uvarenej fazuľky som primiešala maizenu rozmiešanú s kyslou smotankou a mliekom, nechala prevrieť, varila do zhustnutia, vmiešala mrazený kôpor,čerstvý je ešte lepší, poslúži aj sušený, dochutila. Na panvici zohriala olej, zemiakové cesto po častiach rozotrela do kruhu na placku, dočervena a chrumkava upiekla z oboch strán. Točňa je inak aj haruľa, zemiaková placka, baba-hoci niekto tak nazýva placku na panvici, iný zemiakové jedlo z rúry. Točňa je názov zo stredného Slovenska, kam som chodila k starkej na prázdniny. Vždy som si myslela, ako dieťa, čo si potrebuje všetko vysvetliť: točňa preto, lebo cesto sa pri dávaní na panvicu roztiera do kruhu, čiže točí. Či je to naozaj tak, neviem. Ja som si dala fazuľku s točňou ako hustú polievku. Ak vám dobre padne hlavné jedlo, pridajte vajíčko-ja mám najradšej namäkko, alebo fašírku. Hladní tak či tak neostanete. Dočítala som sa, že točňu piekli niekedy ženy do lesa svojim mužom drevorubačom-aby tak skoro nevyhladli.
Mrazená fazuľka: Čerstvú fazuľku, lusky, očistím, umyjem, nakrájam, dám na 1-2 minúty do vriacej vody-blanšírujem, zlejem, prepláchnem studenou odtečenou vodou, nechám odkvapkať, rozdelím do vrecúšiek do mrazničky, zamrazím. Lusky vydržia v poriadku aspoň rok, do ďalšej úrody. Blanšírovanie je užitočné-a prepláchnutie studenou vodou ešte viac-zeleninka sa ‘sterilizuje’ bez varenia, studená voda varenie zastaví včas-zachovajú sa vitamíny a zničia prípadné choroboplodné zárodky-predĺži trvanlivosť a zmenší objem-viac sa do mrazničky zmestí. Dám do vrecúšok-tenkú vrstvu ‘na plytko’ aby sa nezamrazila jedna ‘tvrdá kopa’, z tej sa ťažko odoberá podľa potreby, uložím vyrovnané ako ‘placku’do mrazničky, po zamrazení akoby ‘polámem vrecúško’, všetko sa oddelí dá sa odoberať podľa potreby. Vydrží minimálne rok, do ďalšej úrody. Používam nerozmrazené-do varenia.
Mrazená majoránka: Čerstvú majoránku odlístkujem-zo stonky odtrhnem lístky, prepláchmem vodou, zľahka nasekám-alebo necháme iba lístky, nechám dobre stiecť, dám do vrecúška do mrazničky, zamrazím. Dám do vrecúšok-tenkú vrstvu ‘na plytko’ aby sa nezamrazila jedna ‘tvrdá kopa’, z tej sa ťažko odoberá podľa potreby, uložím vyrovnané ako ‘placku’do mrazničky, po zamrazení akoby ‘polámem vrecúčko’, všetko sa oddelí dá sa odoberať podľa potreby. Vydrží minimálne rok, do ďalšej úrody. Používam nerozmrazené-do varenia, bylinky aj do čerstvého šalátu.Bylinky blanšírovať netreba. 
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková


Bezlepková, bezlaktózová raňajková sladkosť.

Bezlepková, bezlaktózová raňajková sladkosť. 
Pre dobré srdce, trávenie, imunitu a deň plný správnej energie. Nastrúhaná mrkva karotka s troškou citrónovej a dvomi troškami mandarínkovej šťavy, mandľami, sušenými jabĺčkami-ja som mala zo záhrady, ľanovými semienkami, takisto zo záhrady. Pestujú sa ľahko. Ľanové nešúpané semienka z obchodu na jar zasejete do zeme, dá sa aj vo vnútri do kvetináča či na balkóne do hrantíka, necháme vyrásť, rozkvitnúť a z guľatej toboľky vyberieme semienka. Ľan potrebuje iba polievať a tešiť sa z neho-poteší aj nebesky modrými nežnými kvietkami.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Kel s čerstvou majoránkou, zeleninová fašírka a zemiačky a maslom a petržlenovou vňaťou.

Kel s čerstvou majoránkou, zeleninová fašírka a zemiačky a maslom a petržlenovou vňaťou.
Do veľkého hrnca som v osolenej vode-toľko, aby ich zakrývala, dala variť ošúpané nakrájané zemiaky, na polovicu prekrojené strúčiky ošúpaného cesnaku, rascu, bobkový list, pridala na rezance nakrájaný kel a bez pokrievky, aby sa odparili nadúvanie látky, všetko uvarila za asi 1 hodinu domäkka. Pomačkala na omáčku mačkadlom na zemiaky. Zohriala olivový olej, pridala pretlačený cesnak, v mažiariku podrvené farebné korenie, pražila, kým všetko nevoňalo, vmiešala do kelu, nechala prevrieť, zhustnúť, primiešala čerstvú zamrazenú majoránku zo záhrady z mrazničky. Papala so zeleninovou fašírkou-nastrúhanú zeleninku-zeler, mrkva, zemiak, cesnak, cibuľa premiešala s olejom,osolila, pridala drvené farebnú korenie, premiešala so žĺtkami, vmiešala sneh z bielkov, dala do olejom vymastenej keramickej nádoby na zapekanie, piekla pri 180 stupňov asi hodinu dochrumkava. Nakrájala na štvorce, čo nespapala hneď, po kúskoch zabalila do potravinovej fólie, dala do vrecúška na mrazenie a zamrazila. Ošúpané nakrájané zemiačky uvarila v osolenej vode domäkka, zliala, vmiešala maslo a nasekanú petržlenovú vňať z mrazničky.
Mrazená majoránka: Čerstvú majoránku odlístkujem-zo stonky odtrhnem lístky, prepláchnem vodou, zľahka nasekám-alebo necháme iba lístky, nechám dobre stiecť, dám do vrecúška do mrazničky, zamrazím. Dám do vrecúšok-tenkú vrstvu ‘na plytko’ aby sa nezamrazila jedna ‘tvrdá kopa’, z tej sa ťažko odoberá podľa potreby, uložím vyrovnané ako ‘placku’do mrazničky, po zamrazení akoby ‘polámem vrecúško’, všetko sa oddelí dá sa odoberať podľa potreby. Vydrží minimálne rok, do ďalšej úrody. Používam nerozmrazené-do varenia, bylinky aj do čerstvého šalátu.Bylinky blanšírovať netreba.
Mrazená petržlenová vňať: Čerstvú petržlenovú vňať odlístkujem, zo stonky odtrhám lístky, prepláchnem studenou vodou, nechám stiecť, zľahka nasekám. Dám do vrecúšok-tenkú vrstvu ‘na plytko’ aby sa nezamrazila jedna ‘tvrdá kopa’, z tej sa ťažko odoberá podľa potreby,dám vyrovnané ako ‘placku’do mrazničky, po zamrazení akoby ‘polámem vrecúško’, všetko sa oddelí dá sa odoberať podľa potreby.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Šampiňóny s vajíčkom a zemiačkami s maslom a petržlenovou vňaťou.

Šampiňóny s vajíčkom a zemiačkami s maslom a petržlenovou vňaťou.
Na panvici som zohriala olej, pridala ošúpanú nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, podrvené čierne korenie, očistené na plátky nakrájané šampiňóny, opražila, nepodliala, šampiňóny si pustia dosť vody-obsahujú jej až 90 percent, nesolila stvrdli by-posolila až nakoniec. Udusila domäkka. Vmiešala prešľahané vajíčko, nasekanú petržlenovú vňať, nakoniec zjemnila plátkom masla. Maslo som dala aj do v osolenej vode uvarených zemiakov, spolu s nasekanou petržlenovou-potriasla hrncom, aby sa všetko rovnomerne rozdelilo a masielko a vňať obalila každý kúsok-pri miešaní sa môže všetko zlepiť. Netreba. Ani miešať, ani nechať zlepiť. Dlho som si myslela, že šampiňóny sú len také chutné pánske huncúctvo, no sú cenné: majú v sebe veľa vlákniny, esenciálnych aminokyselín, vitamínov, pomáhajú pri snahe o primeranú hmotnosť a majú v sebe veľa látok, čo pomôžu pri alergiách.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Sladký tvaroh s banánom, kakaom a sušenými hrozienkami bez pridaného cukru.

Sladký tvaroh s banánom, kakaom a sušenými hrozienkami bez pridaného cukru.
Tvaroh-roztierateľný, som premiešala vidličkou s pomačkaným banánom-pár plátkov som nechala na ozdobu-pridala sušené hrozienka-ja som mala domáce zo záhrady-pár nechala na posypanie. Všetko posypala kakaom pre zvýšenie dobrých kalórií, výživnosti a pocitu pravej čokolády. Ak chcete cítiť sladkosť intenzívne, všetko pomixujte. Ak máte hrudkový tvaroh a chcete roztierateľný, takisto ho stačí trebárs ponornýcm mixérom s trochou mlieka pomixovať-a je za pár sekúnd na svete. Sladkosť plná bielkovín, vlákniny a radosti-vďaka kakau! Kakao má v sebe jednu z najvyšších koncentrácií antioxidantov medzi potravinami a tie chránia bunky proti nezdravému zdraviu a predčasnému starnutiu. Pocit šťastia zvyšuje serotonín, tritofán. Zázračný teobromín posiľňuje srdce a uľahčuje mu prácu, navyše, účinne chráni pred baktériami. Mexickí Mayovia kakao nazývali pokrm bohov, bolo pre nich zosobnením energie, dlhovekosti a múdrosti-a skutočne, pomenovanie kakaovníka Theobroma cacao ním je. Grécky znamená theobroma pokrm bohov. 
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Japonské pohánkové soba rezance s dusenou kapustou.

Japonské pohánkové soba rezance s dusenou kapustou.
Kyslú kapustu som nahrubo nasekala, na oleji opražila nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, nahrubo mleté čierne korenie, pridala kapustu, bobkový list, nesolila-kapusta bola slaná dosť, podliala podľa potreby, udusila. Ak máte prislanú, prepláchnite pod tečúcou vodou. Ochutnať dopredu je dobrý nápad. Dochutila podľa potreby. V osolenej vode som domäkka za pár minút uvarila rezance z pohánkovej múky, zliala, prepláchla vlažnou vodou, premiešala s kapustou. Sýte a zdravé-posilnenie srdca, krvi, imunity-jedlo, čo nezaťaží žalúdok-a je rýchlo na stole. Pohánkové rezance a kyslá kapusta, možno nie tak bežná, no aspoň pre mňa skvelá kombinácia.Chutia aj s čerstvou kyslou kapustou-rezance variť treba.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Papriková lodička s pohánkou a tekvicovým olejom.

Papriková lodička s pohánkou a tekvicovým olejom pre čistú krv, pevné cievy, dobrý cholesterol-pohánka, na dobré trávenie  a hmotnosť, svaly, radosť a imunitu-paprika, zdravé srdce, dobrú pamäť, proti zlej nálade, bolesti hlavy a stresu-tekvicový olej.
Pohánku som prepláchla vo vode, zaliala vodou tak, aby bola ponorená, trochu osolila a uvarila za asi 10 minút-rovnaký čas ‘dochádzala’ na vypnutej platičke, domäkka. Ak máte radšej úplne mäkkú, uvarte za 30 minút-domäkka. Spoľahlivo predídete nafukovaniu bruška. Papriku umyla, vodorovne prerezala, vybrala jadrovník, naplnila pohánkou, nepreplachujeme, pokvapkala za studena lisovaným tekvicovým olejom-ním nešetrila-a zjedla. Len tak. Dá sa aj ako šalát v paprikovej mištičke na zjedenie k niečomu. Alebo ako je vám dobre.  
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Šalát s uhorkou, zázvorom, ryžou a sójovou omáčkou.

Šalát s uhorkou, zázvorom, ryžou a sójovou omáčkou.
Prepláchnutú ryžu natural, chutí mi-som uvarila v mierne osolenej vode domäkka za asi 30 minút-vy si dajte tú, čo máte radi-zliala, prepláchla vlažnou vodou a nechala odkvapkať. Ošúpanú uhorku a zázvor som najemno nastrúhala do misy, pridala štipku soli a citrónovú šťavu. Premiešala. Už aj takýto šalát je dobrý a svieži-ak je práve v tejto chvíli tento váš, nepokračujte-máte hotovo. Servírujem ho v miske z polovice citrónu, čo ostala po odšťavení. Ak je dobrý sýty šalát, premiešam uhorku s ryžou, dochutím slanou sójovou omáčkou-ak je vám lepšia sladká, smelo pridajte a dochuťte ako je vám príjemne. Ak nie je sójová omáčka vaša, nedávajte. Dobrý je hneď-aj aspoň hodinu odstáty v chladničke.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

Cukinovo-jogurtový dip s cherry paradajkou a žemličkou.

Cukinovo-jogurtový dip s cherry paradajkou a žemličkou.
Cukinu som ošúpala, najemno nastrúhala, dala ho hrnca, priliala toľko vody, aby bola zakrytá, pridala čerstvo mleté alebo v mažiari podrvené farebné korenie, štipku soli, nechala prevrieť pár minút, zliala cez sitko, prepláchla ľadovou vodu a nechala odkvapkať. Cukinu som premiešala s jogurtom, mletou červenou paprikou, pridala olivový olej, ak máte radi-pretlačený cesnak, ak nie, studená omáčka bude dobrá aj bez neho-a trochu citrónovej šťavy. Studená omáčka-dip chutí hneď-s cherry paradajkou a  žemličkou-ale aj odstáta z chladničky. Dobrá ako dip k zeleninke, syru a k čomu máte radi. Dobrá aj na cestovinový šalát-stačí premiešať s uvarenými cestovinami a trebárs cez mriežku pretlačeným vajíčkom natvrdo a nastrúhaným syrom. Dá sa aj ako omáčka, stačí zohriať. Chutí trebárs s vajíčkom natvrdo, fašírkou a zemiakmi. Mne chutí aj s uvarenou či udusenou ryžou. A jasné, aj so žemličkou či chlebíkom. Mne chutí celozrnné, zvoľte také, čo chutí vám. Je pravda, že v bielom chlebíku a pečive veľa vlákniny nie je, tak či tak, vitamín B je hoci v menšom množstve, zachovaný. Pšenica je bohatá na vlákninu, má v sebe stopové prvky, vitamíny skupiny B, minerály najmä vo vonkajšej šupke zrna. Celozrnné múka má v sebe všetkého spomenutého viac, ale určite sa všeličo zdraviu prospešné nájde aj v múke bielej. Nemyslím si, že biely chlieb je škodlivý, nie každý organizmus si s celozrnným poradí a je preňho dobre stráviteľný. Biely je určite stráviteľný ľahšie. Počúvajte ten váš-organizmus-nech padne na úžitok! Každý chlebík má v sebe sacharidy-škrob a práve tie sú pre nás zdroj energie, uvoľňuje sa postupne. Pochopiteľne, ak nie je lepok váš a vaša dispozícii je celiakia či iná odchýlka od bežného zdravého zdravia, chlebík vám zrejme neprospeje.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková

nedeľa 1. septembra 2019

Červená lusková papriková polievka.

Červená lusková papriková polievka.
Recept pre všetkých a s úsmevom pre kamaráta, čo na obrázok napísal: Myslel som, že abstraktný obraz.
V hrnci som zohriala olivový olej, pridala nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, nahrubo pomleté čierne korenie, rascu, červenú papriku, krátko opražila, vmiešala ošúpanú na väčšie kúsky nakrájanú mrkvu-karotku, zemiaky, nakoniec čerstvé nakrájané fazuľkové lusky zo záhrady-dajú sa použiť aj mrazené, premiešala, pridala domácu vegetu, zaliala vodou tak, aby bola zelenina ponorená, osolila, nechala zovrieť a varila na minime pod pokrievkou do zmäknutia zeleninky. Ochutnala, podľa potreby dosolila. Zeleninou som nešetrila, takže polievka bola hustá aj bez zahustenia. Ak máte radi úplne hustú, aby v nej ‘lyžica stála’, neváhajte zavariť rezance-tenučké rovno do polievky, široké vyvariť zvlášť v osolenej vode, zliať, prepláchnuť vlažnou vodou, dať na taniere a zaliať horúcou polievkou.
Domáca vegeta: Usušená nakrájaná mrkva, petržlen, zeler a ligurček, známy aj ako 'vegeta', zo záhrady. Pomlieť, vychutnávať, kým je. Vydrží minimálne 1-2 roky. Je bez soli, tak nevlhne. Skladujem v zaváracom pohári s patentným viečkom.
Fotografia, text, realizácia c Maja Kadlečíková