štvrtok 31. októbra 2019

Thajské rezance-nerezance s vajíčkom a hubami enoki.

Thajské rezance-nerezance s vajíčkom a hubami enoki.
Taká chuť na thajské ryžové rezance-a v šuplíku som nenašla. Usmiali sa však na mňa ryžové trubičky, ryžové tenké niťovky a pohánkové soba rezance-vo vrecúšku bol z jedných, druhých aj tretích len zvyšok. Tak som si dopriala všetky naraz dohromady, spolu s cibuľkou, cesnakom, zázvorom, koriandrovou vňaťou, nádherne roztečeným voňavým vajíčkom-za pár minút na stole.A hubami enoki. Neutrálne chuťou, takže žiadny strach pred nepoznaným a sú na strane zdravia. Po slovenky sa volajú plamienka zimná, objavíte ich v ázijskom obchode. Prvé zmienky sú z roku 900 n.l. za vlády čínskej dynastie Han, cenenou váženou súčasťou čínskej medicíny sú enoki dodnes. Pomôžu  zdraviu pečene, liečia vysoký krvný tlak, cholesterol, majú v sebe vitamíny, minerály, vlákninu. Upokoja a prispejú k dlhovekosti-podľa Číňanov predĺžia život.
Do hrnca som dala ryžové trubičky, naliala vodu, osolila a počkala, kým zovrie. Takto mali trubičky, čo potrebujú viac času na varenie, náskok. Bylinky a huby enoki prepláchla. Nasekala bylinky, umytú očistenú cibuľku. Do vriacej vody dala soba rezance, huby enoki a spolu varila 5 minút, aj vaše by mali byť v tej chvíli mäkké a enoki sa dajú jesť aj bez tepelnej úpravy-nasypala niťovky, tým stačí horúca voda pár sekúnd. Zliala, prepláchla vlažnou vodou, nechala odkvapkať. Dala naspäť do horúceho hrnca, pridala trochu oleja, položila na vypnutú platničku-prípadne zapnite na minimum, rozklepla vajíčko, premiešala. Vmiešala nasekanú mladú cibuľku, dobrý je aj pór, koriandrovú vňať-ak nie je vaša, dajte petržlenovú. Hotovo! Skvelá chuť, aspoň pre mňa. A tak rýchlo dynamicky na stole. Chutia aj bez cibuľky a vňate, ak by ste náhodou nemali poruke.A ak ste hladní a nič okrem cestovín a oleja nie je-takisto sa dá. 
Zlepšovák: Vajíčko, cibuľku, vňať aj huby enoki môžete vmiešať spolu s olivovým či iným pre vás chutným olejom-najlepšie panenským za studena lisovaným-rovno do uvarených cestovín, nestratia sa žiadne účinné látky a je to úplná rýchlovka. Ak cestoviny namočíte predtým na hodinku do studenej vody, stačí, že ich necháte prevrieť-a sú hotové.Vajíčko sa takisto dá jesť surové-tepelná úprava je skôr poistka proti salmonelóze-ak sú zdravé, nie je problém. Ale ak neviete, tepelná úprava je dobré riešenie, postačí krátka.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.