Pre mňa ideálna kombinácia, sladkasté zemiaky a cesnak, príjemne aromatická voňavá šalvia a pár kvapiek citrónovej šťavy k tomu. Nielen dobré, ale aj liečivé. Úprimne, najprv mi to chutilo a až potom som z úcty k jedlu zisťovala viac-a zistila, ešte aj zdravé!
Rúru som zapla a nechala vyhriať na 180 stupňov. Zemiaky som ošúpala, prekrojila na štvrtiny. Cesnak rozdelila na strúčiky, ošúpala. Vybrala čerstvé lístky šalvie z mrazničky, poslúži aj trocha rozmrvenej sušenej-podľa sezóny, najlepšia je čerstvá. Zapekaciu misku som vyložila papierom na pečenie, dala zemiaky, celé strúčiky cesnaku, pár lístkov šalvie, 3-4, menej je viac, vo vyššej dávke môže byť šalvia mierne toxická, vyvolať bolesť hlavy a žalúdka, v primeranej dávke je skvelá-lieči zápal, vyháňa baktérie, čistí organizmus, užitočná najmä pri bolesti hrdla. Zľahka poliala olivovým olejom, osolila himalájskou ružovou soľou-má veľa železa, dobrá soľ je každá, čo používate. Čerešnička, pokvapkala citrónovou šťavou-ja mám rada, takže nešetrila, zemiaky ostanú po upečení sladkasto-kyselkavé. Ak máte radi presvedčivú sladkosť, šťavou šetrite, alebo ju vynechajte. Vyskúšať odporúčam. Zemiaky majú veľa škrobu a prirodzeného zdravého cukru. Premiešala rukami tak, aby sa všetko obalilo olejom a šťavou-tak sa nespáli istená olejom ani šalvia. Vložila do predhriatej rúry, odokryté piekla 30 minút, zvýšila na 200 stupňov a dochrumkava za 30-40 minút dopiekla. Vytiahnite vtedy, keď je povrch zemiakov pre vás zlatistý tak akurát. Tá vôňa po vytiahnutí z rúry! Počkajte, kým jedlo vychladne-príde aj na chuť, šalviu vyberte alebo si na nej-chrumkavej mierne trpkastej pochutnajte. Pozor, aj ona zvykne najpr páliť.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.