štvrtok 10. októbra 2019

Majoránkový čaj z kvietkov na kašeľ, chrípku, nachladnutie, proti stresu a na dobrý spánok.

Majoránkový čaj z kvietkov na kašeľ, chrípku, nachladnutie, proti stresu a na dobrý spánok.
V záhrade stále statočne kvitne majoránka, no s pribúdajúcim chladom je už na nej včielok pomenej. Tak som polovicu zostrihla na čajík-a polovicu nechala včielkam. Majoránkový čaj je výborný pri kašli, nachladnutí, chrípke-a naozaj chutný. Môžete, ale nemusíte osladiť medom či cukrom-no na citrónovú šťavu do teplého, nie horúceho, by ste zabudnúť nemali. Čaj premení na voňavý zázrak. Navyše ho prirodzene konzervuje, tak ostane svieži aj studený-ak naň zabudnete. Bolí vás hrdlo? Vložte k bylinke pár plátkov očisteného na tenké plátky nakrájaného čerstvého zázvoru.
Príprava čaju je jednoduchá, oplatí sa dodržať postup. Čerstvé kvety majoránky krátko prepláchnite studenou vodou a dajte do čajníka-postačí hrsť, do šálky maximálne polievková lyžica. Prelejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 2-4 minúty-naozaj tento čas pre lahodný účinný čaj stačí. Ak máte radšej silnejší, pridajte majoránku-nie čas. Dá sa pripraviť aj zo sušenej majoránky, na čajník 2 polievkové lyžice, na šálku 1 čajová, lúhujte 10 minút. Sušia sa lístky a nerozkvitnuté púčiky-to sú tie drobné sušené guličky-no nezalejte vriacou vodou sušené korenie z obchodu-nemusí spĺňať kvalitu a čistotu bylinky. Radšej uprednostnite majoránkový čaj. Alebo si čerstvú nasušte do zásoby. Majoránka sa dá pestovať aj za oknom v kuchyni na parapetnej doske-zo semienok-po celý rok. A prečo je to dobré?  Čerstvá je oveľa lepšia a účinnejšie ako sušená. Nie je len korenie do jedla na podporu trávenia a proti nadúvaniu. Má v sebe omega 3 a 6 mastné kyseliny, vlákninu, železo, fosfor, zinok, meď, selén, mangán, vápnik. Pri prvých príznakoch choroby ju pomáha zvládnuť, je vytrvalý bojovník proti kašľu, upokojuje, pomáha proti stresu a nespavosti.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.