štvrtok 31. októbra 2019

Thajské rezance-nerezance s vajíčkom a hubami enoki.

Thajské rezance-nerezance s vajíčkom a hubami enoki.
Taká chuť na thajské ryžové rezance-a v šuplíku som nenašla. Usmiali sa však na mňa ryžové trubičky, ryžové tenké niťovky a pohánkové soba rezance-vo vrecúšku bol z jedných, druhých aj tretích len zvyšok. Tak som si dopriala všetky naraz dohromady, spolu s cibuľkou, cesnakom, zázvorom, koriandrovou vňaťou, nádherne roztečeným voňavým vajíčkom-za pár minút na stole.A hubami enoki. Neutrálne chuťou, takže žiadny strach pred nepoznaným a sú na strane zdravia. Po slovenky sa volajú plamienka zimná, objavíte ich v ázijskom obchode. Prvé zmienky sú z roku 900 n.l. za vlády čínskej dynastie Han, cenenou váženou súčasťou čínskej medicíny sú enoki dodnes. Pomôžu  zdraviu pečene, liečia vysoký krvný tlak, cholesterol, majú v sebe vitamíny, minerály, vlákninu. Upokoja a prispejú k dlhovekosti-podľa Číňanov predĺžia život.
Do hrnca som dala ryžové trubičky, naliala vodu, osolila a počkala, kým zovrie. Takto mali trubičky, čo potrebujú viac času na varenie, náskok. Bylinky a huby enoki prepláchla. Nasekala bylinky, umytú očistenú cibuľku. Do vriacej vody dala soba rezance, huby enoki a spolu varila 5 minút, aj vaše by mali byť v tej chvíli mäkké a enoki sa dajú jesť aj bez tepelnej úpravy-nasypala niťovky, tým stačí horúca voda pár sekúnd. Zliala, prepláchla vlažnou vodou, nechala odkvapkať. Dala naspäť do horúceho hrnca, pridala trochu oleja, položila na vypnutú platničku-prípadne zapnite na minimum, rozklepla vajíčko, premiešala. Vmiešala nasekanú mladú cibuľku, dobrý je aj pór, koriandrovú vňať-ak nie je vaša, dajte petržlenovú. Hotovo! Skvelá chuť, aspoň pre mňa. A tak rýchlo dynamicky na stole. Chutia aj bez cibuľky a vňate, ak by ste náhodou nemali poruke.A ak ste hladní a nič okrem cestovín a oleja nie je-takisto sa dá. 
Zlepšovák: Vajíčko, cibuľku, vňať aj huby enoki môžete vmiešať spolu s olivovým či iným pre vás chutným olejom-najlepšie panenským za studena lisovaným-rovno do uvarených cestovín, nestratia sa žiadne účinné látky a je to úplná rýchlovka. Ak cestoviny namočíte predtým na hodinku do studenej vody, stačí, že ich necháte prevrieť-a sú hotové.Vajíčko sa takisto dá jesť surové-tepelná úprava je skôr poistka proti salmonelóze-ak sú zdravé, nie je problém. Ale ak neviete, tepelná úprava je dobré riešenie, postačí krátka.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Polievka s hráškom, fazuľkou a zázvorom.

Polievka s hráškom, fazuľkou a zázvorom.
Máte chuť na niečo ázijské a z ponuky exotiky len zázvor? Stačí! Ázijskú polievku vyčarí aj pri použití bežných surovín, za pár minút. Zázvor je takisto liečový-dezinfikuje organizmus, pomáha proti bolesti hlavy, žalúdka-a tak citrónovo sviežo vonia. Ak sa inak nedá, použite aj sušený-chuť v porovnaní s čerstvým bude iná, štipľavejšia, no stále skvelá! Prehreje najmä v upršanom zamračenom počasí takisto. Ak máte radi pikantné, neváhajte, pridajte aj čili-papričku či korenie. Dezinfikuje a prehrieva rovnako.
Do hrnca som dala vodu a nechala zovrieť. Zatiaľ som čerstvý zázvor, asi dĺžka palca, spolu s pár strúčikmi cesnaku očistila a nadrobno nasekala. Zemiaky som ošúpala a nakrájala. Vložila do vriacej vody spolu so zázvorom a cesnakom, znížila teplotu a nechala pobublávať. Zatiaľ som očistila fazuľkové lusky, umyla a na väčšie kúsky nakrájala. Čerstvý hrášok som vylúpala. Ak nemáte, použite mrazenú fazuľku a hrášok, prípadne konzervované-prepláchnite-tie aj mrazené stačí dať do hrnca 10 minút pred dovarením. Vložila k zemiakom, nechala prevrieť. Priliala slanú sójovú omáčku-ak máte sladkú či s minimom soli, polievku aj osoľte. Úžitočné je ochutnať. Varila, kým všetko nezmäklo, nabrala a vychutnávala. Pred prvou lyžičkou do úst pridala pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy-polievku rozvonia, zjemní a osvieži. Mne najviac chutí teplá pár minút o dovarení.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková




streda 30. októbra 2019

Dvojfarebné karamelové rezy s čokoládou.

Dvojfarebné karamelové rezy s čokoládou.

1.
V troche mlieka som premiešala, aby neostali hrudky, 1 karamelový puding á 40 gramov, priliala zvyšné mlieko, celkovo   1/2 litra, dobre rozmiešala.
2.
Za stáleho miešania uvarila puding, prikryla alobalom a nechala vychladnúť.
3.
Rúru som vyhriala na 200 stupňov, spodný a horný ohrev respektívne bežné pečenie.
4.
10 vajíčok som rozdelila na žĺtky a bielky. Do bielok som dala štipku soli pre lepšie vyšľahanie a vyšľahala na pevný sneh elektrickými metličkami-odložila do chladničky.
5.
Zlepšovák: Najprv šľahám bielky, potrebujú čisté suché metličky-potom žĺtky, tým trochu snehu, čo na nich ostalo neprekáža a ja nemusím umývať.
6.
K žĺtkom som pridala 10 polievkových lyžíc práškového cukru a vyšľahala hustý krém-šľahaním-rozpustením cukru a prevzdušnením-šľahanie dáva do krému vzduch-zbelie-vtedy je správne vyšľahaný.
7.
Zlepšovák: Ak dôkladne vyšľaháte sneh, prášok do pečiva pre nadýchanosť cesta nepotrebujete.
8.
Do žĺtok som polievkovou lyžicou zľahka vmiešala 10 polievkových lyžíc polohrubej múky.
9.
Zlepšovák: Niekto pridáva hrubú, no cesto je potom podľa mňa suché. Ak máte hladkú, dajte hladkú-takisto dobrá voľba. Alebo hladkú aj polohrubú zmiešajte.
10.
Veľký plech som vyložila papierom na pečenie a vyliala polovicu cesta. Svetlé cesto posypala rozdrvenými čokoládovými panáčikmi.
11.
Zlepšovák: Poslúžia figúrky, cukríky, bonbóny, kúsky čokolády čo máte odložené a neviete, čo s nimi. Panáčikov som dala do mikroténového vrecúška, zaviazala a cez mikrotén polámala-nezašpinila som si ruky. Priamo z vrecka rovnomerne nasypala na cesto. Samozrejme, dobré je akákoľvek čokoláda. Aj plnená.
12.
Vložila do predhriatej rúry a za asi 10-15 minút upiekla. Sledujte cesto, každá rúra pečie inak-ak je zlatohnedé a po zapichnutí špajdle, používam kovovú na špízy, na nej neostane cesto-vytiahnete čistú, je hotové.
14.
Hotové cesto aj s papierom položila na drevenú dosku, dá sa aj na mriežku, a nechala vychladnúť.
15.
Do zvyšného cesta som vmiešala 3 polievkové lyžice kakaového prášku.
16.
Zatiaľ mi trochu vychladol plech, dala som naň čistý papier na pečenie, vyliala a rozotrela kakaové cesto, vložila do rúry a za asi 10-15 minút upiekla. Nechala vychladnúť na plechu.
17.
1 veľké maslo á 250 g som vymiešala s 5 polievkovými lyžicami práškového cukru a 1 vanilkovým cukrom s pravou vanilkou. Použiť sa dá aj vanilínový.
18.
Do vyšľahaného masla som po častiach elektrickými metličkami vmiešala karamelový puding a prešľahala, nech je krém hladký. Svetlé aj tmavé cesto som rozrezala na polovice.
19.
Tmavú polovicu natrela krémom, položila svetlé cesto, polovicu, natrela takisto, tmavé cesto, natrela, navrh dala svetlé tak, aby bolo vidno kúsky čokolády.
20.
Opatrne rovnomerne postláčala, aby sa krém všade dostal. Ak vám vyskočí z okrajov, je to v poriadku.
21.
Zlepšovák: Kraje cesta s krémom zrezala a zarovnala. Zrezané kraje s krémom dala do misy, pomixovala ponorným mixérom a urobila piškótové karamelové guličky.
22.
Koláč aj guličky som vložila do chladničky-dá sa krájať hneď, aj po hodine v chladničke-vydrží v nej aspoň 3 dni.
23.
Rezy stačí posypať vanilkovým alebo bežným práškovým cukrom, čokoláda v ceste je výborný magnet pre oči aj bruško aj bez polevy.
24.
Do zásoby: Rezy nakrájané alebo vcelku sa dajú aj zamraziť. Ja každý rez zabalím do potravinovej fólie a ak potrebujem, dám na noc, z večera do rána, rozmraziť do chladničky. Pred servírovaním na chvíľu vyberiem von.



  

utorok 29. októbra 2019

Rizoto s pečenými zemiakmi.

Rizoto s pečenými zemiakmi.
Kráľovské duo škrobu a ľahko stráviteľnej výživnosti a sýtosti. Zemiaky a ryža zasýtia a zásobia všetkým potrebným pre svaly a dobrý výkon, nielen fyzický, ale aj psychický. Ak si dáte rizoto z celozrnnej ryže natural, niekedy ju označujú aj ako pololúpanú, len tak skoro nevyhladnete-energia sa bude uvoľňovať vďaka vláknine postupne a vy si na možno niekdajšie trápenie náhlym vlčím hladom ani nespomeniete. Ak ale máte radi bežnú bielu ryžu, neváhajte, hoci vyhladnete rýchlejšie-najmä, nech chutí!
Ostali mi z predchádzajúceho dňa pečené zemiaky s cesnakom a šalviou-tak som využila-dobrý užitočný zlepšovák. Môžete použiť takisto varené či dusené zemiaky-varené uvaríte domäkka v osolenej vode a zlejete, dusené opečiete na oleji, podlejete, osolíte a pod pokrievkou domäkka udusíte. Pečené? Pozrite môj recept, nájdete ho ľahko. Ryžu som prepláchla rovno v hrnci-ušetrila sitko, prebytočnú vodu zliala, doplnila čerstvou asi 2-3 centimetre nad ňu, trochu osolila, nechala na maxime zovrieť, chvíľu varila bez pokrievky, kým opadla pena-tá rada vykypí, potom znížila na minimum, prikryla pokrievkou až na malú štrbinku, aby mala neposlušná para kadiaľ unikať, netlačiť pokrievku a kypieť na sporák. Varila som 30 minút pod pootvorenou pokrievkou, bielej ryži stačí približne polovica času, potom úplne odokryla, zvýšila teplotu a za stáleho miešania, aby ryža neprihorela, takmer úplne vodu vyvarila. Vyčarila som príjemne mazľavé rizoto aj bez stáleho dolievania vývaru či vody po častiach, keď sa jedna dávka vyvarila-ako sa často odporúča. A mala bežnú celozrnnú ryžu, mazľavá guľatozrnná typu basmati nie je, ako sa ukázalo, podmienka úspechu. Do horúcej ryže som vmiešala zemiaky-aj akékoľvek z predchádzajúceho dňa-premiešala a nechala spojiť chute pod pokrievkou. Po 10 minútach primiešala plátok masla. A jasné, pár kvapkám citrónovej šťavy neodolala, vyskúšajte, či s nimi chutí aj vám.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková















Zemiaky pečené s cesnakom, šalviou proti zápalu a infekcii.

Zemiaky pečené s cesnakom, šalviou proti zápalu a infekcii.
Pre mňa ideálna kombinácia, sladkasté zemiaky a cesnak, príjemne aromatická voňavá šalvia a pár kvapiek citrónovej šťavy k tomu. Nielen dobré, ale aj liečivé. Úprimne, najprv mi to chutilo a až potom som z úcty k jedlu zisťovala viac-a zistila, ešte aj zdravé!
Rúru som zapla a nechala vyhriať na 180 stupňov. Zemiaky som ošúpala, prekrojila na štvrtiny. Cesnak rozdelila na strúčiky, ošúpala. Vybrala čerstvé lístky šalvie z mrazničky, poslúži aj trocha rozmrvenej sušenej-podľa sezóny, najlepšia je čerstvá. Zapekaciu misku som vyložila papierom na pečenie, dala zemiaky, celé strúčiky cesnaku, pár lístkov šalvie, 3-4, menej je viac, vo vyššej dávke môže byť šalvia mierne toxická, vyvolať bolesť hlavy a žalúdka, v primeranej dávke je skvelá-lieči zápal, vyháňa baktérie, čistí organizmus, užitočná najmä pri bolesti hrdla. Zľahka poliala olivovým olejom, osolila himalájskou ružovou soľou-má veľa železa, dobrá soľ je každá, čo používate. Čerešnička, pokvapkala citrónovou šťavou-ja mám rada, takže nešetrila, zemiaky ostanú po upečení sladkasto-kyselkavé. Ak máte radi presvedčivú sladkosť, šťavou šetrite, alebo ju vynechajte. Vyskúšať odporúčam. Zemiaky majú veľa škrobu a prirodzeného zdravého cukru. Premiešala rukami tak, aby sa všetko obalilo olejom a šťavou-tak sa nespáli istená olejom ani šalvia. Vložila do predhriatej rúry, odokryté piekla 30 minút, zvýšila na 200 stupňov a dochrumkava za 30-40 minút dopiekla. Vytiahnite vtedy, keď je povrch zemiakov pre vás zlatistý tak akurát. Tá vôňa po vytiahnutí z rúry! Počkajte, kým jedlo vychladne-príde aj na chuť, šalviu vyberte alebo si na nej-chrumkavej mierne trpkastej pochutnajte. Pozor, aj ona zvykne najpr páliť.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková











Uhorkový šalát s tekvicovým olejom.

Uhorkový šalát s tekvicovým olejom.
Uhorka je na vašej strane proti voľným radikálom, má v sebe veľa vody-čistí organizmus, kalórie takmer žiadne, pomáha optimalizovať hmotnosť, zabráni zápche, čistí črevá, posilní srdce aj oči. A tekvicový olej? Prečistí vás od toxínov takisto, pomôže zdraviu žalúdka, žlčníka, kĺbov, je výživný, no nezaťaží. Takže, je jasné, rozumejú si-na tanieri aj v organizme.
Uhorku som ošúpala, už som mala z obchodu, nie zo záhrady nestriekanú, naše nešúpem-pod šupkou je veľa pre zdravie dobrých látok-no určite aj v celej uhorke. Na tenké plátky nastrúhala na keramickom struháku-šetrí vitamíny viac ako kovový. Tenučké plátky pustia vodu aj bez soli, mne v čerstvom šaláte nechýba, ak vám áno, osoľte-a do ‘uhorkovej’ zálievky vmiešala tekvicový olej-tým naopak nešetrím. Vyskúšate? Šanca, že nespravíte chutnú rýchlovku len jedenkrát, je, aspoň podľa mňa, vysoká.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková





Tvaroh s extra zdravou citrónovou šupkou.

Tvaroh s extra zdravou citrónovou šupkou.
Pijete vodu s citrónovou šťavou? Dobre robíte, dávku vitamínu C a všeličo užitočné pre zdravie máte zaistené.Za úvahu stojí aj citrónová šupka-bio, nestriekaná či dôkladne pod tečúcou vodou umytá a osušená. Prečo? Má v sebe až 10 razy viac živín ako šťava a okolo 20 zložiek, napríklad limonén, pektín, flavonoly, glykozidy, tie sú poistka pre zdravé zdravie. Kam s ňou? Čerstvú plnú vône, chuti a arómy si dávam do tvarohu, kyslosť vyvážim sušeným ovocím-obľúbené mám slivky zo záhrady. A áno, tvaroh zabezpečí bielkoviny, slivky vlákninu a cukry popri všetkých mineráloch-trojica sa kamaráti s dobrou imunitou, vezmete ju za kamarátov takisto? Ja by som neváhala.
Tvaroh som premiešala s dôkladne umytou nastrúhanou bio-šupkou. Na jemnom struháku so slzičkami nastrúhajte iba aromatickú žltú šupku, biela pod ňou je horká. Bonus sú voňajúce ruky ošetrené citrónovým éterickým olejom. Primiešala sušené slivky a vychutnávala, len tak. Mne chutí na raňajky, ako zákusok a keď pomixujem, mám skvelú nátierku. Pridaný cukor mi nechýba, ak je to u nás inak, dajte trochu medu či sladidlo podľa vlastného výberu-na úžitok padne to, čo chutí. Tak nech chutí a pomáha.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


sobota 26. októbra 2019

Uhorkový šalát na ťažký žalúdok.

Uhorkový šalát na ťažký žalúdok.
Stane sa, že buď vám jedlo, hoci obľúbené, nesadne-alebo jedia oči tak presvedčivo, že do seba dostanete viac ako je neskôr, keď začne bruško pobolievať či sa zmení na kameň, príjemné. Nič to, vyskúšajte silu dvojice čerstvá uhorka-tá je samá voda, prospešné látky a s trochou šťastia vyplaví všetko, čo organizmus práve ťaží-a acidofilné mlieko či jogurt plné podpory trávenia a dobrých mikrorganizmov, tie dajú uhorkou vyčistený organizmus do poriadku. A hoci máte možno pocit, že do seba nič nedostanete a na jedlo nemáte ani pomyslenie, šalát je liek-dáte mu šancu?Ak nie sú mlieko či jogurt vaše, spoľahnite sa na citrónovú šťavu.
Uhorku som ošúpala, hoci je so šupkou zdravšia, teraz je vhodná bez šupky-lepšie stráviteľná, najemno nastrúhala, premiešala s acidofilným mliekom-aby som nemusela otvárať jogurt, čo by som celý nespotrebovala-ak robíte šalátu viac a nechýba jogurt v chladničke, neváhajte-a pomaly po troškách šalát zjedla. Zabrať by mal najneskôr do pol hodinky, hodinky. Držím palce, nech pomôže.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková




Raňajková kaša s figami-sladkosť, čo udrží hmotnosť.

Raňajková kaša s figami-sladkosť, čo udrží hmotnosť.
Mnohí na nečakané zmeny počasia reagujú svojsky-nie sú spokojní a to, čo nepredpokladajú, nevítajú s otvorenou náručou. Ja som  prekvapeniami pani prírody-veď vie svoje, nadšená. Veď nám v záhrade dozrela druhá úroda čerstvých fíg! Slnko je skvelé a žitie prajné-minimálne figami.Nielenže sú skvelo sladké, ale postarajú sa o dobrý tlak krvi, správnu hmotnosť vďaka vláknine, znížia hladinu cukru v krvi, zdravo zasýtia a budete vďaka nim bezchybne vidieť-presnejšie, posilnia zrak. Mám rada čerstvé, priamo zo stromu umyté rannou rosou. Do kaše po zobudení sa priam pýtali.
V miske som premiešala ovsené vločky, ražné vločky, štipku škorice, ošúpaný na tenké plátky nakrájaný zázvor, biely jogurt, vmiešala umyté nakrájané figy a ochutnávala hneď cestou k stolu. Keď som si zaň sadla, bola som rada, že mi ešte niečo v tanieri ostalo. Zostalo, figami som nešetrila. Ak by bola kaša hustá, rozrieďte acidofilným alebo sladkým mlieko, napríklad. Ja kašu acidofilným mliekom ešte aj zapíjam. Tak, na sladké aj figové žitie! Dostať figu či dokonca hneď pár môže byť aj výborné, celkom určite.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Svieži mrkvový šalát s citrónom a zázvorom na šalátovom liste.

Svieži mrkvový šalát s citrónom a zázvorom na šalátovom liste.
Mrkva a citrónová šťava je moje-no mala som chuť aj na sviežu jemnú chuť elegantnej zázvorovej štipľavosti. A aby som ani lyžicu zo šuplíka nemusela vybrať a hneď sa doňho pustila, dala som si šalát-na čerstvý šalátový list a hrýzla doň ako do chlebíka. Tentoraz mrkvovo-šalátového s úsmevom citrónu a zázvoru.
Mrkvu a čerstvý zázvor, dávkujte podľa chuti na zázvor a jeho obľuby, som ošúpala, najemno postrúhala, vmiešala citrónovú šťavu a olivový olej-vitamín A v mrkve sa rozpúšťa v tuku a naložila na čerstvý prepláchnutý šalátový list. Chytila do ruky a zjedla ako chlebík s nátierkou. Je to dobrý tip aj na servírovanie-naložte šalát na-šalát a listy uložte na misu ako kvet.Verte, nádhera, všetci budú chcieť ochutnať aj bez využitia príboru-ten ostane čistý v príborníku.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Rýchly granatiersky pochod alias granadírmarš.


Rýchly granatiersky pochod alias granadírmarš.

Zemiaky a cestovina? Granadír! Alebo spisovne granatiersky pochod. Ak je rýchla chuť, dobrá voľba je expresná príprava. Tá moja? Tu je!Nech vás nemýli, že budete jesť namiesto cestovinových fliačkov rezance, ak by ste vychutnávali so zavretými očami-cestovina ako cestovina, na tvare nezáleží.
Zemiaky som ošúpala, nakrájala na kocky, varila v osolenej vode s rascou asi 20 minút, pridala rezance niťovky-nechala prevrieť 1-2 minúty, cez pokrievku zliala tak, aby ostalo na dne trochu vody, vmiešala červenú mletú papriku-u mňa sladkú, ak máte radi pikantné, dajte aj štipľavú podľa chuti, prisypala medzi prstami rozdrobenú sušenú majoránku a vmiešala trochu olivového oleja. Kým som vybrala tanier a naliala si do pohára sladké mlieko, chute granadíru v hrnci si harmonicky porozumeli-a tak už len šup s lahôdkou na tanier a do pusy. Takže, granadír za najviac pol hodinu na stole a podľa hladu možno ešte rýchlejšie v brušku.
Zlepšovák: Ak je dobrá úplná rýchlovka, použite, ako ja, ryžové rezance niťovky, tie stačí vmiešať ku scedeným zemiakom s trochou vody na dne hrnca, povolia za minútku, dve. Ak máte chuť na voňavý jemný granadír, vmiešajte do hrnca s horúcim jedlom namiesto oleja pár plátkov masla. Tá vôňa, tá chuť! Tak nech vám chutí a na zdravie.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


nedeľa 20. októbra 2019

Čerstvý zelerový šalát-vyženie toxíny z organizmu.

Čerstvý zelerový šalát-vyženie toxíny z organizmu.
Pre mňa je zeler jednotka, mám ho veľmi rada-a jedla som ho aj predtým ako som sa dozvedela, že je zdravý. Ak nie ste jeho milovníci, možno mu dáte šancu pre jeho snahu pomôcť vám. Ako? Jednoducho a presvedčivo-ľahkou prípravou aj uchádzaním sa o kamarátstvo so zdravím vášho organizmu. Konkrétne? Znižuje cholesterol, pomôže so zápchou, posiľňuje zdravie hrubého čreva a žalúdka, znižuje krvný tlak, zlepšuje výkonnosť obličiek, pomôže znížiť hmotnosť, prečistiť od toxínov, upokojí vás a je na vašej strane aj pri hormonálnej nerovnováhe. Dáte mu teda šancu? U mňa práve boduje šalát z čerstvého buľvového zeleru s tekvicovým olejom-prepožičia mu zábavne zelený odtieň a orieškovú chuť. Navyše, tekvicoý olej takisto detoxikuje, znižuje cholesterol, bojuje proti zápalom, najmä kĺbov, pomôže k zdravým vlasom a nechtom. A do tretice-pre šťastie-citrónová šťava k tomu.
Zeler som ošúpala a najemno nastrúhala na slzičkovou struháku. Ak je zeler príliš pevný, pomôžte si kuchynským robotom. Premiešala s citrónovou šťavou a tekvicovým olejom, ani jedným ani druhým som nešetrila, zľahka osolila himalájskou červenou soľou-je taká pre obsah železa-využite tú, čo máte poruke a používate. Dôkladne premiešala a odložila na hodinu odstáť do chladničky. Zeler pustí šťavu, zvláčnie, rozvonia sa a v harmónii s orieškovým tekvicovým olejom je pre mňa neodolateľný. A ten zelenkavý svieži odtieň-vďaka oleju. Mne chutí čerstvo pripravený aj odstáty na tretí deň-niekedy ho pre zmenu premiešam s jogurtom-stále lahôdka, pre mňa určite. Vyskúšate? 
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková



štvrtok 10. októbra 2019

Výživný nápoj-jesenný elixír.

Výživný nápoj-jesenný elixír.
Strácate energiu a po letnej dynamike sa o vás pokúša jesenná melanchólia? Doprajte si výživný nápoj s farbou slnka a silou leta. Vložte mrkvu, tekvicové jadierka a mlieko do šálky-a vypite s privretými očami s letným slnkom za viečkami na pár glgov-vychutnajte. Už je vám pri tejto predstave lepšie a silu máte najďalej nadosah? Potom je všetko v poriadku a jeseň sa z melancholickej zmení na záhradu plnú farieb. Takže, nápoj á la elixír.
Do väčšej šálky či nádoby dajte ošúpanú nastrúhanú mrkvu a nasekané tekvicové jadierka, prilejte trochu mlieka-vhodné je sladké aj kyslé, poslúchnite inštinkt a chuť-a pomixujte. Prilejte zvyšnú mlieko. Premiešajte. Nápoj je výživný, ľahko stráviteľný a vďaka mrkve prirodzene sladký-ak sa vám žiada lyžica medu, či cukru, alebo iného sladidla, pridajte. Mrkva pomôže zaostriť zrak na krásu bez ohľadu na ročné obdobie a tekvicové jadierka so silou výživnej tekvice či cukiny podporia nielen imunitu, ale aj chuť do života-a energiu celého organizmu. Tekvicové jadierka vďaka vápniku, horčíku, draslíku, železu, zinku a vitamínu K posilnia kosti, znížia cholesterol, odoženú depresiu, nespavosť, pomôžu znížiť nadváhu-v tandeme s mrkvou, ktorá navyše pomáha proti migréne, podporuje trávenie,je prevencia pred infekciou, čistí organizmus, udržiava mozog v dobrej nálade a optimizme-sú jadierka vždy na vašej strane.
Bez mlieka: Ak nie je mlieko vaše, vymeňte ho za teplú, nie horúcu vodu. Alebo vyskúšajte rastlinné mlieko podľa chuti.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Majoránkový čaj z kvietkov na kašeľ, chrípku, nachladnutie, proti stresu a na dobrý spánok.

Majoránkový čaj z kvietkov na kašeľ, chrípku, nachladnutie, proti stresu a na dobrý spánok.
V záhrade stále statočne kvitne majoránka, no s pribúdajúcim chladom je už na nej včielok pomenej. Tak som polovicu zostrihla na čajík-a polovicu nechala včielkam. Majoránkový čaj je výborný pri kašli, nachladnutí, chrípke-a naozaj chutný. Môžete, ale nemusíte osladiť medom či cukrom-no na citrónovú šťavu do teplého, nie horúceho, by ste zabudnúť nemali. Čaj premení na voňavý zázrak. Navyše ho prirodzene konzervuje, tak ostane svieži aj studený-ak naň zabudnete. Bolí vás hrdlo? Vložte k bylinke pár plátkov očisteného na tenké plátky nakrájaného čerstvého zázvoru.
Príprava čaju je jednoduchá, oplatí sa dodržať postup. Čerstvé kvety majoránky krátko prepláchnite studenou vodou a dajte do čajníka-postačí hrsť, do šálky maximálne polievková lyžica. Prelejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 2-4 minúty-naozaj tento čas pre lahodný účinný čaj stačí. Ak máte radšej silnejší, pridajte majoránku-nie čas. Dá sa pripraviť aj zo sušenej majoránky, na čajník 2 polievkové lyžice, na šálku 1 čajová, lúhujte 10 minút. Sušia sa lístky a nerozkvitnuté púčiky-to sú tie drobné sušené guličky-no nezalejte vriacou vodou sušené korenie z obchodu-nemusí spĺňať kvalitu a čistotu bylinky. Radšej uprednostnite majoránkový čaj. Alebo si čerstvú nasušte do zásoby. Majoránka sa dá pestovať aj za oknom v kuchyni na parapetnej doske-zo semienok-po celý rok. A prečo je to dobré?  Čerstvá je oveľa lepšia a účinnejšie ako sušená. Nie je len korenie do jedla na podporu trávenia a proti nadúvaniu. Má v sebe omega 3 a 6 mastné kyseliny, vlákninu, železo, fosfor, zinok, meď, selén, mangán, vápnik. Pri prvých príznakoch choroby ju pomáha zvládnuť, je vytrvalý bojovník proti kašľu, upokojuje, pomáha proti stresu a nespavosti.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Tmavý kváskový chlebík s cottage syrom a slaným feta syrom-samé bielkoviny-aby svaly vládali a vy s nimi.

Tmavý kváskový chlebík s cottage syrom a slaným feta syrom-samé bielkoviny-aby svaly vládali a vy s nimi.
Potrebujete silu a žiadajú si ju aj vaše svaly? Neváhajte, pomôžu bielkoviny. Kde ich hľadať-a nájsť? Predsa v cottage syre-a slanom feta syre. Je ich tam kopec-tmavý kváskový chlieb zaručí, že po ňom rýchlo nevyhladnete. Napadlo vám, dobrý nápad na raňajky? Áno, máte pravdu-pre skvelý štart do dňa ako stvorené. U mňa nechýbajú ani paradajky-pre rast a obnovu buniek-aj svalových.
Dva krajčeky tmavého celozrnného špaldového chlebíka-uvidíte, že hladní nebudete a postačia-bohato natrite či skôr naložte naň cottage syr a plátky slaného feta syra. Paradajky umyte, nakrájajte, doprajte im ranný kúpeľ v olivovom oleji a  citrónovej šťave-takisto skvelá dvojica-pre mňa určite, a zľahka premiešajte. Nech sa deň podarí tak chutne ako štart!
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Krémová výživná ľahko stráviteľná zemiaková polievka s bylinkami a červenou paprikou.

Krémová výživná ľahko stráviteľná zemiaková polievka s bylinkami a červenou paprikou do pohára.
Nemajú vaši stolovníci-manžel, manželka, deti, kamaráti-radi bylinky, nad cesnakom a cibuľou ohřňajú nos a zemiaky sa im zdajú príliš obyčajné? Všetko je skvelé, dobré pre energiu aj trávenie-doprajte im to inak. Jednoducho všetky lahôdky pomixujte a ak bude vaša lepšia polovička či ratolesti namietať, že škoda polievku jesť lyžicou-veď v nej nič nepláva-dajte im ju do veľkého pohára. Bude to ešte rýchlejšie a ešte viac zaujímavé-aj bez trápenia sa lyžicou. A ste víťaz-v brušku je polievka príjemná a organizmu prospešná. Tip navyše: dá sa aj vypiť z väčšj misky. Prípadne aj z taniera-a ani sa pritom neobliať.
Zemiaky, šetriť nimi netreba a polievku prirodzene vďaka zemiakovému škrobu zahustia-som ošúpala, cibuľu a cesnak takisto, nakrájala a dala variť do osolenej vody-stačí jej toľko, aby všetko zakryla. Pridala rascu-pre trávenie-strúhaný muškátový oriešok-pre to isté a vôňu, stačí trošku-a domäkka za asi pol hodinu uvarila. Vmiešala nasekané bylinky-petržlenovú vňať a kôpor-dajte také, čo máte poruku-a pomixovala. Rozriedila mliekom, pridala červenú sladkú papriku-ak je vaša, dajte aj štipľavú-a nechala prevrieť. Servírovala vo veľkej šálke-bez lyžice. Chutila a šálky si všetci pochvaľovali-až sa zabudli opýtať, čo to vlastne ako polievku zjedli-či vypili.
Bez mlieka: Ak laktóza a mlieko nie sú vaše, dajte viac vody, mlieko vynechajte-a pomixujte.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková




utorok 1. októbra 2019

Grilovaná cukina a baklažán.

Grilovaná cukina a baklažán.
Nie je nič ľahšie ako narýchlo ugrilovať pár plátkov cukiny a baklažánu-lahôdka na seba nedá dlho čakať. Zeleninu si môžete naložiť aj deň vopred a odložiť na noc do chladničky. A pokojne tam vydrží aj tri dni. A rovnako dobrá bude, ak ju ‘naložíte’ tesne pred grilovaním úplne jednoducho-stačí olej a pár kvapiek octu či citrónovej šťavy-zeleninu prevonia a zjemní.
Z cukiny a baklažánu som odrezala konce-zelenina bola mäkká, takže som ju nechala aj so šupkou, nakrájala na hrubšie kolieska. Baklažán dala na sito, každú vrstvu prajne osolila-soľ vytiahne prípadnú horkosť, ak by sa v ňom náhodou skrývala. Kým som nakrájala cukinu, dala ju do misy, pridala olej, trochu citrónovej šťavy a soli-na baklažáne sa objavili drobné kvapôčky-vtedy som ho prepláchla a nechala odkvapkať. Pridala k cukine a zeleninu s olejom a šťavou premiešala-rukami, každý plátok ‘pohladkala’ z oboch strán-a tým jednoduchou marinádou natrela. Ugrilovala domäkka, z každej strany postačí pár minút, kým sa na zelenine neobjavia zlatisté ‘znamienka’ ako pečiatka-som hotová! Ja podávam s varenými zemiakmi s maslom, postačí aj chlebík-a čokoľvek, čo sa vám hodí. Pokojne aj obrovský šalát z čerstvej zeleniny.
Zlepšovák: Vložte nakrájanú zeleninu do väčšieho igelitového vrecka do mrazničky-veľkosť podľa množstva zeleniny, nalejte na ňu olej, citrónovú šťavu, osoľte, vrecko zauzlujte-uzatvorte uzlom a zeleninu zhora-dolu aj zboka na bok v ňom premiešajte rukami-zvonku. Tak ostanú čisté, zeleninka dôkladne ‘natretá’ a v mikroklíme uzavretého vrecka sa marinuje zdarnejšie ako v miske-s bonusom navyše, vaše ruky ostanú čisté, žiadny olej. Tak to robím ja. Vrecko sa dá takisto ľahko a skladne odložiť na marinovanie zeleniny do chladničky. Baklažán nakrájam a osolím vždy vopred, pre prípadnú horkosť-pár minút môže byť pre chutné jedlo rozhodujúcich, horký baklažán lahôdka-apoň pre mňa-nie je.  Ak ho pečiem vcelku v rúre, urobím doňho zárezy a do tých votriem soľ. Alebo natenko skrojím na pár miestach šupku a dužinu pod ňou nasolím-votriem do nej soľ. Keď sa objavia kvapôčky, prepláchnem vodou.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Rúrky so sýtou cukinovou omáčkou z rúry.

Rúrky so sýtou cukinovou omáčkou z rúry.
V záhrade sa usmievali dve slniečka, malé žlté cukiny. Čo s nimi! No predsa upiecť, tak ako sú. Teda, umyté. Potom to už išlo rýchlo.
Mladé mäkké cukiny slniečka som umyla, nešúpala, vložila na plech s papierom na pečenie a v rúre pri 200 stupňov za asi 30-45 minút upiekla-stačí, ak sú mäkké-aj upečené. Zatiaľ som vo vriacej osolenej vode uvarila celozrnné rúrky, zliala, nechala odkvapkať. Cukiny nakrájala na kúsky, pomixovala, pridala soľ, olivový olej, strúhaný muškátový oriešok-môžete aj čerstvý cesnak-opäť pomixovala a premiešala s cestovinami.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková





Špagety s kelom a kyslou smotankou.

Špagety s kelom a kyslou smotankou.
Netradičné? O to lepšie. Určite vyskúšajte, takisto som bola tým, čo chladnička nadiktovala ako rýchle jedlo, sprvú prekvapená-neskôr nadšená. Dá sa využiť aj kelová omáčka, čo ostala z predchádzajúceho dňa. Predpoklad-máte radi kel. Alebo ste ochotní dať mu šancu-teraz by som neváhala.
Kel som umyla, nakrájala na rezance, prepláchla. Na oleji opražila nakrájanú cibuľu, cesnak, rascu a v mažiariku podrvené čierne korenie-poslúži aj mleté. Pridala kel, zľahka osolila a dusila na minime pod pokrievkou. Kel pustí dosť vody, vodou podlejte podľa potreby. Mäkký kel pomačkala mačkadlom na zemiaky, dá sa aj vidličkou, primiešala trochu červenej papriky. Stratí sa, ale posilní chuť-a sušenú majoránku, stačí medzi prsty. Vo vriacej osolenej vode uvarila špagety-moje sú celozrnné, dajte, aké vám chutia, zliala, prepláchla vlažnou vodou, premiešala s kelom a pridala kopček kyslej smotany. Nemala som jogurt-ten mi chutí viac. Dajte, čo je vaše. 
Zlepšovák: Korenie sa dá rozdrviť aj medzi dvomi lyžicami-do jednej dáte, druhú vonkajšou stranou pritlačíte, zatlačíte a je to. Duste kel najprv pár minút odokrytý, nebude nadúvať-potom prikryte pokrievkou. Majoránku vždy pridajte do hotového, inak môže zhorknúť.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková





Voňavé cestoviny s opraženými hríbikmi a petržlenovou vňaťou na masle.

Voňavé cestoviny s opraženými hríbikmi a petržlenovou vňaťou na masle.
Suchohríby sú výborné čerstvé, potešia aj sušené-tá vôňa pri otvorení skleného pohára, kde ich skladujem! A petržlenová vňať z mrazničky a kúsok masla z chladničky k tomu. Čo viac? Predsa cestoviny, ja som dala celozrnné trubičky. Za pár minút bolo jedlo na stole-a v tanieri-a vzápätí v brušku.
Suchohríby som prepláchla, zaliala teplou vodou a nechala ‘vykúpať’.Do hrnca som dala studenú vodu, soľ, nechala zovrieť-ak sa ponáhľate, zverte zovretie rýchlovarnej kanvici. Hríby zliala, prepláchla, nechala odkvapkať na site. Na panvičke zohriala olej-pridala pre chuť a vôňu plátok masla, s olejom sa nebude prepaľovať, hríby, opiekla, trošku podliala a dusila pod pokrievkou, postačí 10-15 minút. Nakoniec osolila, ak by som hneď, hríby stvrdnú, vmiešala petržlenovú vňať z mrazničky-ak máte radi, pridajte pretlačený cesnak a nechajte prehriať. Do vriacej osolenej vody dala cestoviny, domäkka uvarila, zliala. Prepláchla vlažnou vodou. Odkvapkané premiešala s hríbami-a o pár minúť nebola hladná.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková