utorok 26. novembra 2019

Thajské rezance Pad Thai.

Thajské rezance Pad Thai.
Poznáte jediný recept thajskej kuchyne? Tak možno práve Pad Thai, thajské rezance. Rýchle, populárne jedlo-môžete mať rýchlo a chutne aj u vás na stole. Je sezónne, Thajci doň vmiešajú zeleninu, čo majú práve poruke-hoci, thajskú.Klasické sú s ryžovými rezancami, ale aspoň tak obľúbené sú so sklenými-čiže škrobovými-škrob je dobrý pre kĺby-z fazuliek mungo, to sú tie pravé, sklenené. Prečo sklené? Po uvarení sú priehľadné. Inak sa pripravujú aj z kukuričného či hrachového škrobu alebo ich kombináciou. Chutia stále a výborne! Nech využijete akékoľvek rezance-aj naše slovenské pšeničné-a akúkoľvek zeleninu-aj našu sezónnu, istí to cesnak-ten je bežný aj u nás, a zázvor, lepší je čerstvý, poslúži aj prášok. Je pravda, že ak zmeníte väčšinu ingrediencií, ako v Thajsku to chutiť nebude-ale pripravené s láskou chutí vždy. A druhá poistka, pred podávaním pokvapkať limetkovu - alebo citrónovou šťavou. A ak máte radi štipľavé, zíde sa aj štipľavá paprička najemno nasekaná - ak je štipľavé len vaše a varíte pre viacerých, vmiešajte ju podľa chuti pre každého-alebo vynechajte, až do porcie hotových rezancov. Takže, začíname. 
Sklené rezance, ja som mala zo škrobu fazuliek mungo, kukuričného a hrachového v jednom-teda viacerých rezancoch, som zaliala vriacou vodou a nechala 30 minút odstáť-aby sa napili a zvláčneli. Vo woku, postačí aj panvica, som zohriala olivový olej, môžete aj sézamový, pridala najemno nastrúhaný čerstvý zázvor, na rezance očistenú a nakrájanú mrkvu, prudko opražila, vmiešala na široké rezance alebo štvorce nakrájanú čínsku kapustu - najprv pevné hlúbiky, pražia sa dlhšie, potom listy, osolila, pražila, kým kapusta zvädla, stále miešala. Rezance zliala, nechala odkvapkať, pridala koriandrovú vňať, lístky, zeleninu odsunula bokom, podľa potreby na voľné miesto pridala olej-ale ja som mala šťavy zo zeleniny aj oleja dosť, narýchlo vmiešala prešľahané vajíčko, urobila riedku praženicu, vmiešala zliate odkvapkané sklené rezance, premiešala so zeleninou, dosolila a vychutnávala. Samozrejme, posypané nasekanými lieskovými orieškami.
Zlepšovák: Klasické Pad Thai sú s ryžovými rezancami, postup prípravy je rovnaký. Dajú sa dochutiť čili papričkou, sójovou omáčkou. Zvykom je dať aj cukor, ale ak dáte dosť mrkvy, sú sladké aj bez pridaného cukru a čínska kapusta je jemná a šťavnatá, dobrá kombinácia. Ak máte, vmiešajte do hotového oriešky, v Thajsku sú časté arašídy a kešu.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.