utorok 26. novembra 2019

Obed z ničoho: chlebová polievka, krúpy, šalát.


Obed z ničoho.
Výživný, ľahko stráviteľný, chutný obed sa dá vyčariť aj z ničoho. Stačí preveriť chladničku a skriňu s potravinami. U mňa sa to pre obed našlo takto: chlebová polievka, krúpy so zeleninou a rukolový šalát.
Jačmenné krúpy preplachujte, kým z nich netečie čistá voda, dajte do hrnca, pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu-mrkva, petržlen, zeler, pár strúčikov cesnaku a trochu nakrájanej cibule. Neverte, že varený cesnak nemá čo ponúknuť a zázrak pre zdravie je len čerstvý. Naopak, keď vám surový nevyhovuje, dajte šancu varenému. Nemá síce toľko alitycínu pre imunitu, proti zápalom čoby prírodné antibiotikum, no má inulín. A to je jeho súčasť, čo pomôže tráveniu, zdravým črevám-podobný poklad je varená cibuľa na rozdiel od surovej-tá čerstvá je podobne ako čerstvý cesnak prírodné antibiotikum. Nenamočené krúpy pod pokrievkou na minime som uvarila domäkka za 50 minút. Zatiaľ som si pripravila chlebovú polievku a rukolový šalát zo zrejme túto sezónu záverečnej rukoly zo záhradky, rukola vydrží aj mierne mrazy, ale v chlade šetrí silu a rastie pomaly. Na chlebovú polievku-chlebík, aj starší asi nájdete, som na oleji opražila nakrájanú cibuľku, cesnak, môžete no nemusíte pridať trochu múky na zapraženie a rýchlo premiešať-mne chutí celozrnná-pridajte rascu, zalejte vodou, osoľte, do vriacej polievky prisypte na kocky nakrájaný chlebík a aby sa chute spojili nechajte 10-15 minút pobublávať. A to je čas pre rukolový šalát-rukolu som prepláchla, nasekala, môžete aj natrhať, premiešala s citrónovou šťavou, olejom, mne chutí olivový, ja čerstvý šalát nesolím, osolený mi nechutí-ak vy áno, neváhajte. Premiešala, ak je vám dobre, zrieďte nálev vodou a podávajte ku krúpom so zeleninou. Tie stačí uvarené zliať, prepláchnuť-ale nemusíte, vmiešať do horúcich maslo alebo olej a ak máte poruke, neuškodí ani nastrúhaný syr. Z obedu z ničoho hladní nebudete, posilníte zdravie a na stole ho máte do hodiny-úplne čerstvý.
Zlepšovák: Ak chcete úplnú rýchlovku, nahraďte krúpy kuskusom - mne chutí celozrnný - ten stačí zaliať horúcou vodu, osoliť a nechať 10-15 minút odstáť pod pokrievkou. Keď nič na prikrytie nemáte, nevzdávajte-bude dobrý aj len tak, stačí dať trochu viac vody-nahradí pokrievku-a potom prebytočnú zliať.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.