sobota 2. novembra 2019

Lahodná neskorá kapustniačka s čerstvou majoránkou a zemiakmi.

Lahodná neskorá kapustniačka s čerstvou majoránkou a zemiakmi.
Neskorá kapusta je jemná, z milej drsnosti bežnej bielej nemá veľa. Je však odolná, pri miernej zime s miernymi mrazmi vydrží na hriadke v záhrade až do jari. Mne chutí (aj) v jednoduchej na prípravu, no výbornej na jazyku polievke so zemiakmi, rascou a cesnakom: symfónia chute a prevencia proti chrípke a prechladnutiu. Ideme na to?
Na oleji som opražila rascu, pridala ošúpané nakrájané zemiaky, očistené nasekané strúčiky cesnaku-množstvo je na vás- premiešala, vmiešala umytú, odkvapkanú, na široké rezance nakrájanú neskorú kapustu-koniec hlúbika zrezala. Premiešala, všekto opražila, znížila teplotu, zaliala vodou tak, aby bolo všetko-zaliate, pridala soľ a lístky čerstvej novembrovej majoránky zo záhrady. Zvýšila teplotu, nechala zovrieť, znížila  teplotu a všetko pomaly na minime za asi 1 hodinu uvarila domäkka. Pomalé varenie zabezpečí, že sa do vývaru dostanú všetky dobré látky pre organizmus. Dôležité: aby vás kapusta nenafukovala, nechajte pokrievku odchýlenú, nech majú ‘nadúvacie plyny’ ako a včas uniknúť. Tak vám nespravia neskôr šarapatu v brušku. Polievka vás dostane do formy, prečistí-a je skutočne lahodná. Majoránkou šetriť nemusíte, ja som dala poriadnu viazaničku-pri pomalom varení celé sekaním nenarušené lístky nezhorknú, naopak, odovzdajú všetko dobré-a tá chuť a vôňa!
Zlepšovák: Ak máte radšej chrumkavú kapustu a chcete mať istotu, že varením si zachová všetky vitamíny, uvarte najprv zemiaky s cesnakom a pred dovarením na 10 minút vložte kapustu-varte bez pokrievky, nech neskôr nenadúva. Majoránku môžete pridať do hotovej polievky v hrnci-alebo až na tanieri.Ak máte radi kapustu čerstvú a majoránku takisto, vmiešajte ju do polievky až na tanieri či do dovarenej v hrnci. Alebo-rozdeľte kapustu na taniere najprv, zalejte polievkou a ozdobte majoránkou. Skvelá bude kapustniačka vždy a stále.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.