utorok 26. novembra 2019

Pšeničný bulgur so špenátom.

Pšeničný bulgur so špenátom.
Bulgur je v preklade z arabčiny krupica. Sú to predvarené nalámané pšeničné, ryžové či pohánkové ‘zrná’, ľahko stráviteľné, plné minerálov a vlákniny, majú málo kalórií, posilnia metabolizmus aj trávenie-a zasýtia, nadlho. Bulgur máte na stole za pár minút, dá sa využiť na sladko aj na slano. Najviac známy je pšeničný, nie je problém objaviť jačmenný či pohánkový-ide o podobný spôsob spracovania zŕn.
Pšeničný bulgur som preplachovala, kým nebola voda priezračná a čistá, dala do hrnca, pridala vodu asi 2 - 3 centimetre od bulguru, osolila, vmiešala špenát z mrazničky-netreba vopred rozmrazovať, nechala zovrieť, znížila teplotu a na minime za 30 - 45 minút domäkka uvarila. Vodu podľa potreby dolievajte počas varenia. Ak voda ostane, zlejte ju, do horúceho vmiešajte maslo alebo olej - ja mám rada olivový - a je na svete chutná príloha k tomu, čomu sa vám hodí. Je to však aj výborné hlavné jedlo-podľa chuti môžete pridať syr, tvaroh, jogurt, sušené paradajky, olivy, oriešky, semienka. Ešte niečo vám napadlo? Tak neváhajte, organizmus presne napovie, čo potrebuje-a na to má chuť.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.