sobota 2. novembra 2019

Červená zeleninová polievka s krúpami.

Červená zeleninová polievka s krúpami.
Nie sú jačmenné krúpy vaše? Možno ste ich doteraz ochutnali nedobre uvarené a tvrdé. Ak ich pripravíte naozaj mäkké, šancu pomôcť vám si zaslúžia. Veľké varte aj 50 minút, kým nebudete spokojní, drobné sú rýchlejšie, v ponuke je zopár veľkostí. Ani v strede nemusia byť po dobrom uvarení tvrdé, verte, že nie. Ja ich varím v osolenej vode osobitne, najmä veľké-a k polievke po uvarení a krátkom prepláchnutí vlažnou vodou pridám, koľko sa môjmu hladu žiada. Ak chcete polievku zahustiť, varte ich v nej-zahustia spoľahlivo. Pozor, kontrolujte a podľa potreby prilejte vodu. Inak v lepšom prípade uvaríte hustú omáčku, v tom druhom vám prihoria. Aj to bez patričnej starostlivosti dokážu. Prečo vám majú stáť za pozornosť, aj pri príprave? Podporia trávenie, ak máte často ťažký žalúdok, detoxikujú celý organizmus, pomôžu so zápchou, prečistia žalúdok-aj pečeň, znížia cholesterol, pomôžu k optimálnej hladine cukru v krvi a budete mať zdravú kvalitnú kožu-čiže, pokožku. Ak túžite optimalizovať hmotnosť-doprajte si ich-v správnom množstve pomáhajú. Dajte si týždeň s krúpami-zasýtia, nezaťažia, budete mať všetko, čo pre zdravý organizmus treba. Nemusia ísť len do polievky. Chutné sú ako príloha, šalát so zeleninou, spravíte z nich rizoto-čiže krupoto, ak ich vymeníte za ryžu. Pristane im príprava na slano aj sladko.
Na hrnček krúp, ja som mala krúpy väčšie, chutia mi, som dala 2,5 hrnčeka vody, štipku soli a uvarila domäkka. Najprv nechala zovrieť na maxime, potom znížila teplotu, počkala, kým na krúpoch opadne pena, prikryla pokrievkou tak,vaby ostal malý otvor a nerozhodli sa vykypieť. Moje krúpy potrebovali na mäkké uvarenie 45 minút. Vaše budú možno iný čas, chutnajte. V druhom hrnci som zohriala olej, pridala očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, chvíľu opiekla, teplotu znížila na minimum, vmiešala červenú papriku, u mňa je dobrá sladká, ak máte radi pikantné, pridajte trochu štipľavej. Pri vysokej neplote by sa cesnak aj paprika mohli pripáliť a zhorknúť. Naraz do hrnca vsypala očistenú a nakrájanú čerstvú fazuľku, ak nemáte, použite mrazenú alebo vynechajte-a koreňovú zeleninu: mrkvu, petržlen, zeler. Takisto dva ošúpané nakrájané zemiaky, posilnia chuť aj zdravú polievku svojim ‘vývarom’. Čím viac mrkvy dáte, tým bude polievka sladšia. Premiešala, spolu opražila, osolila, vmiešala rascu, ešte raz pobehala po dne vareškou, zvýšila teplotu na maximum, zaliala vodou, počkala, kým polievka zovrie, trochu znížila teplotu, prikryla pokrievku a varila, kým všetko nebolo mäkké. Polievka potrebovala 45 minút. Do hotovej som zamiešala čerstvú nasekanú petržlenovú vňať-v zime dávam mrazenú z mrazničky. Nechala ešte raz prevrieť a odstavila. Nech vňať polievku rozvonia. Do taniera nabrala krúpy-odhadom akurát na momentálny hlad-pridať sa vždy dá. Zaliala polievkou a pustila sa do jedenia. Keď krúpami nešetríte, polievka je dobrý, sýty a zároveň ľahký obed alebo večera. Hladní z nej určite nebudete.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.