utorok 26. novembra 2019

Avokádová nátierka.

Avokádová nátierka.
Avokádo stojí-za zjedenie. Vďaka nenasýteným tukom zníži cholesterol, má v sebe veľa antioxidantov pre večnú mladosť, protizápalovým účinkom je prevencia reumy a artritídy, zlepšuje vstrebateľnosť živín z potravy, luteín posilní zrak - a navyše, v avokáde je málo cukru! Na zdravie - a avokádo: s avokádom!
Zrelé avokádo som ošúpala, radšej šúpem ostrým nožom ako vyberám zo šupky, zrelá sa trhá, vybrala kôstku, pomačkala vidličkou s citrónovou šťavou a trochou soli, môžete aj pomixovať - a nátierka je na svete. Mne chutí so žemličkou. Dá sa premiešať s uvarenou, vychladnutou ryžou - a máte šalát. Ak vmiešate do zemiakov uvarených v šupke, vychladnutých, nakrájaných - využijete ju ako majonézu-avokádovú namiesto tradičnej vajíčkovej. Respektívne avokádovú majonézu môžete namiesto vajíčkovej využiť kdekoľvek. A samozrejme, ak máte chuť, primiešajte do nátierky mleté čierne korenie a pretlačený cesnak.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková







Celozrnný pšeničný bulgur s avokádovou omáčkou.

Celozrnný pšeničný bulgur s avokádovou omáčkou.
V studenej vode prepláchnutý bulgur som uvarila za asi 30 minút v osolenej vode domäkka a vmiešala avokádovú omáčku: rozmixované ošúpané mäkké avokádo s trochou citrónovej šťavy a soli, biely jogurt, premiešať, vmiešať do teplého bulguru - a hotovo. Zlepšovák: Avokádová omáčka je dobrá aj na špagety a iné cestoviny. 
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Zázračná quinoa.Základná príprava.

Zázračná quinoa.Základná príprava.
Quinoa je jedna z mála rastlín, čo má v sebe celý proteín, čiže obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín - práve tie si organizmom nevieme sami vytvoriť a musíme ich prijímať zo stravy - sú pre zdravie nevyhnutné. Udrží zdravé pevné kosti, predídete osteoporóze, čiže ich rednutiu, má rastlinné kyseliny pre zdravé srdce, komplexné sacharidy udržia stabilnú hladinu cukru v krvi, chráni pred chudokrvnosťou - ako jedna z mála rastlín má v sebe riboflavín, podporí trávenie a krásne zdravé vlasy-poškodené opraví a podporí rast nových. V ponuke je biela-jemná, čierna a červená-chuťovo výraznejšie typy. Váhate? Dajte si všetky naraz a kúpte quinou trojfarebnú - je to bežné balenie a vy sa nemusíte rozhodovať, ktorú skôr. Trojica je naraz príjemná a harmonická-farebne aj chuťovo. Vyskúšate?
Quinou som prepláchla, dala do hrnca, pridala vodu asi 2 centimetre nad quinou, osolila a na miernom plameni pod pokrievkou za 25 minút uvarila. Quinoa je výborná príloha namiesto ryže, zemiakov, zastúpi aj cestoviny, závarku do polievky-je sýta, zahustí-polievku nemusíte zapražiť. Výborná je so zeleninou, syrom a čímkoľvek-na slano aj na sladko.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Expresné maslové ryžové cestoviny s cesnakom, hráškom a acidofilným mliekom.

Expresné maslové ryžové cestoviny s cesnakom, hráškom a acidofilným mliekom.
Do hrnca som dala ryžové cestoviny, mrazený hrášok, pár ošúpaných, nakrájaných strúčikov cesnaku, rascu-aby hrášok nenadúval, strúhaný muškátový oriešok, štipku, vo väčšom množstve môže byť toxický, a mletú červenú papriku pre farbu a chuť. Zaliala vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice, osolila, dala na sporák, zapla na maximum, aby voda neprestala vrieť, potom stíšila, premiešala a za stáleho vrenia na minime pod pokrievkou za 15-20 minút domäkka uvarila. Všetko naraz som zliala, prepláchla vlažnou vodou-môžete, nemusíte, ja mám radšej krátko prepláchnuté, do horúcich cestovín vmiešala pár plátkov masla-roztopilo sa okamžite a tá vôňa!, premiešala, dala na tanier, pridala trochu acidofilného mlieka-jogurt ani kyslú smotanku som nemala k dispozícii a mala na niečo podobné chuť. Ak máte jogurt alebo kyslú smotanku, neváhajte-poslúži však aj acidofilné či kyslé mlieko. Expresné cestoviny sú ale skvelé aj bez neho-iba s maslom.Ak nemáte ryžové alebo nie sú vaše, nahraďte ich obľúbenými alebo tými čo nájdete práve v kuchyni.  
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková



Thajské rezance Pad Thai.

Thajské rezance Pad Thai.
Poznáte jediný recept thajskej kuchyne? Tak možno práve Pad Thai, thajské rezance. Rýchle, populárne jedlo-môžete mať rýchlo a chutne aj u vás na stole. Je sezónne, Thajci doň vmiešajú zeleninu, čo majú práve poruke-hoci, thajskú.Klasické sú s ryžovými rezancami, ale aspoň tak obľúbené sú so sklenými-čiže škrobovými-škrob je dobrý pre kĺby-z fazuliek mungo, to sú tie pravé, sklenené. Prečo sklené? Po uvarení sú priehľadné. Inak sa pripravujú aj z kukuričného či hrachového škrobu alebo ich kombináciou. Chutia stále a výborne! Nech využijete akékoľvek rezance-aj naše slovenské pšeničné-a akúkoľvek zeleninu-aj našu sezónnu, istí to cesnak-ten je bežný aj u nás, a zázvor, lepší je čerstvý, poslúži aj prášok. Je pravda, že ak zmeníte väčšinu ingrediencií, ako v Thajsku to chutiť nebude-ale pripravené s láskou chutí vždy. A druhá poistka, pred podávaním pokvapkať limetkovu - alebo citrónovou šťavou. A ak máte radi štipľavé, zíde sa aj štipľavá paprička najemno nasekaná - ak je štipľavé len vaše a varíte pre viacerých, vmiešajte ju podľa chuti pre každého-alebo vynechajte, až do porcie hotových rezancov. Takže, začíname. 
Sklené rezance, ja som mala zo škrobu fazuliek mungo, kukuričného a hrachového v jednom-teda viacerých rezancoch, som zaliala vriacou vodou a nechala 30 minút odstáť-aby sa napili a zvláčneli. Vo woku, postačí aj panvica, som zohriala olivový olej, môžete aj sézamový, pridala najemno nastrúhaný čerstvý zázvor, na rezance očistenú a nakrájanú mrkvu, prudko opražila, vmiešala na široké rezance alebo štvorce nakrájanú čínsku kapustu - najprv pevné hlúbiky, pražia sa dlhšie, potom listy, osolila, pražila, kým kapusta zvädla, stále miešala. Rezance zliala, nechala odkvapkať, pridala koriandrovú vňať, lístky, zeleninu odsunula bokom, podľa potreby na voľné miesto pridala olej-ale ja som mala šťavy zo zeleniny aj oleja dosť, narýchlo vmiešala prešľahané vajíčko, urobila riedku praženicu, vmiešala zliate odkvapkané sklené rezance, premiešala so zeleninou, dosolila a vychutnávala. Samozrejme, posypané nasekanými lieskovými orieškami.
Zlepšovák: Klasické Pad Thai sú s ryžovými rezancami, postup prípravy je rovnaký. Dajú sa dochutiť čili papričkou, sójovou omáčkou. Zvykom je dať aj cukor, ale ak dáte dosť mrkvy, sú sladké aj bez pridaného cukru a čínska kapusta je jemná a šťavnatá, dobrá kombinácia. Ak máte, vmiešajte do hotového oriešky, v Thajsku sú časté arašídy a kešu.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Pšeničný bulgur so špenátom.

Pšeničný bulgur so špenátom.
Bulgur je v preklade z arabčiny krupica. Sú to predvarené nalámané pšeničné, ryžové či pohánkové ‘zrná’, ľahko stráviteľné, plné minerálov a vlákniny, majú málo kalórií, posilnia metabolizmus aj trávenie-a zasýtia, nadlho. Bulgur máte na stole za pár minút, dá sa využiť na sladko aj na slano. Najviac známy je pšeničný, nie je problém objaviť jačmenný či pohánkový-ide o podobný spôsob spracovania zŕn.
Pšeničný bulgur som preplachovala, kým nebola voda priezračná a čistá, dala do hrnca, pridala vodu asi 2 - 3 centimetre od bulguru, osolila, vmiešala špenát z mrazničky-netreba vopred rozmrazovať, nechala zovrieť, znížila teplotu a na minime za 30 - 45 minút domäkka uvarila. Vodu podľa potreby dolievajte počas varenia. Ak voda ostane, zlejte ju, do horúceho vmiešajte maslo alebo olej - ja mám rada olivový - a je na svete chutná príloha k tomu, čomu sa vám hodí. Je to však aj výborné hlavné jedlo-podľa chuti môžete pridať syr, tvaroh, jogurt, sušené paradajky, olivy, oriešky, semienka. Ešte niečo vám napadlo? Tak neváhajte, organizmus presne napovie, čo potrebuje-a na to má chuť.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková








Jačmenné krúpy so zeleninou-mrkvou a zemiakmi.

Jačmenné krúpy so zeleninou-mrkvou a zemiakmi.
Jačmenné krúpy sú poklad pre zdravie. Aj vaše. Je v nich vláknina, čo nadlho zasýti, podporia trávenie, regulujú správnu hladinu cukru v krvi, posilnia žlčník, srdce, črevá-váš metabolizmus bude pravidelne na jednotku!
Krúpy som prepláchla, pridala očistenú, nakrájanú mrkvu a zemiaky. Zaliala vodou asi 3 - 4 centimetre od okraja, osolila, nechala zovrieť a na minime pod pokrievkou za 45 - 55 minút uvarila domäkka. Ak krúpy vopred namočíte, aj z večera do rána -a na druhý deň vyberieme z chladničky, stihnú to do pol hodiny. Podľa potreby vodu dolejte, prebytočnú z hotových vylejte, do horúcich vmiešajte maslo alebo olej a vychutnávajte-hladní určite neostanete.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Obed z ničoho: chlebová polievka, krúpy, šalát.


Obed z ničoho.
Výživný, ľahko stráviteľný, chutný obed sa dá vyčariť aj z ničoho. Stačí preveriť chladničku a skriňu s potravinami. U mňa sa to pre obed našlo takto: chlebová polievka, krúpy so zeleninou a rukolový šalát.
Jačmenné krúpy preplachujte, kým z nich netečie čistá voda, dajte do hrnca, pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu-mrkva, petržlen, zeler, pár strúčikov cesnaku a trochu nakrájanej cibule. Neverte, že varený cesnak nemá čo ponúknuť a zázrak pre zdravie je len čerstvý. Naopak, keď vám surový nevyhovuje, dajte šancu varenému. Nemá síce toľko alitycínu pre imunitu, proti zápalom čoby prírodné antibiotikum, no má inulín. A to je jeho súčasť, čo pomôže tráveniu, zdravým črevám-podobný poklad je varená cibuľa na rozdiel od surovej-tá čerstvá je podobne ako čerstvý cesnak prírodné antibiotikum. Nenamočené krúpy pod pokrievkou na minime som uvarila domäkka za 50 minút. Zatiaľ som si pripravila chlebovú polievku a rukolový šalát zo zrejme túto sezónu záverečnej rukoly zo záhradky, rukola vydrží aj mierne mrazy, ale v chlade šetrí silu a rastie pomaly. Na chlebovú polievku-chlebík, aj starší asi nájdete, som na oleji opražila nakrájanú cibuľku, cesnak, môžete no nemusíte pridať trochu múky na zapraženie a rýchlo premiešať-mne chutí celozrnná-pridajte rascu, zalejte vodou, osoľte, do vriacej polievky prisypte na kocky nakrájaný chlebík a aby sa chute spojili nechajte 10-15 minút pobublávať. A to je čas pre rukolový šalát-rukolu som prepláchla, nasekala, môžete aj natrhať, premiešala s citrónovou šťavou, olejom, mne chutí olivový, ja čerstvý šalát nesolím, osolený mi nechutí-ak vy áno, neváhajte. Premiešala, ak je vám dobre, zrieďte nálev vodou a podávajte ku krúpom so zeleninou. Tie stačí uvarené zliať, prepláchnuť-ale nemusíte, vmiešať do horúcich maslo alebo olej a ak máte poruke, neuškodí ani nastrúhaný syr. Z obedu z ničoho hladní nebudete, posilníte zdravie a na stole ho máte do hodiny-úplne čerstvý.
Zlepšovák: Ak chcete úplnú rýchlovku, nahraďte krúpy kuskusom - mne chutí celozrnný - ten stačí zaliať horúcou vodu, osoliť a nechať 10-15 minút odstáť pod pokrievkou. Keď nič na prikrytie nemáte, nevzdávajte-bude dobrý aj len tak, stačí dať trochu viac vody-nahradí pokrievku-a potom prebytočnú zliať.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Pikantný neštipľavý uhorkovo-šterbákový šalát.

Pikantný neštipľavý uhorkovo-šterbákový šalát.
Máte občas chuť na niečo s výraznou pikantnou chuťou, no nie štipľavé? Rýchle riešenie, sladká červená paprika-zvýrazní chuť rozumie si s každou zeleninou a neštípe. Ja som mala po ruke ‘čistiacu’ uhorku plnú vody a horkastú endíviu šterbákovú, nechýbal citrón ani olivový olej-žiadne váhanie. O pár minút bol chuťný chuťou aj neštipľavou pikantnosťou lahodný šalát-v miske.
Šterbák zo záhrady som prepláchla, nakrájala na rezance, pridala ošúpanú na kocky nakrájanú uhorku-z obchodu, premiešala s citrónovou šťavou, olivovým olejom-ak vám chutí, trochu posoľte-a posypala sladkou červenou paprikou. Oplatí sa vyskúšať, pôsobivá harmónia sviežej uhorky a citrónovej šťavy, jemne pikantnej horkastej endívie šterbákovej a lahodného olivového oleja je možno to pravé, ak máte chuť na niečo pikantné, no nie štipľavé-ak štipľavé nie je vaša chuť, no výrazná-chuť je práve vaša.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková




sobota 2. novembra 2019

Rukolový šalát s čerstvou majoránkou.

Rukolový šalát s čerstvou majoránkou.
Jesenný pozdrav zo záhradky-rukola sa má aj v novembri stále k svetu a ja som rada. Majoránka, hoci teplomilná sa takisto nevzdáva. Je dobrá na trávenie, silný antioxidant. Cesnak je vyhlásené antibiotikum z prírody, proti baktériám, zníži cholesterol, pomôže srdcu, žalúdku-dokonca lieči aj žalúdočné vredy. Rukola napomôže s hojením rán a zápalom, chráni zrak, podporuje trávenie, čistí organizmus, posilní imunitu, srdce a je zdravé prírodné afrodiziakum. Vyskúšate? 
Statočné, chladom už pevnejšie, ale stále šťavnaté a krehké lístky som odtrhla, umyla, nasekala na široké rezance, premiešala s pretlačeným cesnakom, olivovým olejom, trochou citrónovej šťavy, štipkou soli a vodou-všetko v jednej miske-a na vrch dala v tejto sezóne zrejme záverečné lístky čerstvej majoránky. Je to šalátová premiéra aj v mojom domácom receptári, no inštinkt nesklamal: pikantnosť rukoly a majoránky si okamžite porozumeli-s cesnakom boli kamarátky aj predtým, keď ešte o sebe ako harmonickej dvojici nevedeli. Citrónovú šťavu môžete nahradiť bežným alebo vínnym, červeným či bielym octom. A ak tak ako ja čerstvú zeleninu nesolíte, soľ vynechajte.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková






Lahodná neskorá kapustniačka s čerstvou majoránkou a zemiakmi.

Lahodná neskorá kapustniačka s čerstvou majoránkou a zemiakmi.
Neskorá kapusta je jemná, z milej drsnosti bežnej bielej nemá veľa. Je však odolná, pri miernej zime s miernymi mrazmi vydrží na hriadke v záhrade až do jari. Mne chutí (aj) v jednoduchej na prípravu, no výbornej na jazyku polievke so zemiakmi, rascou a cesnakom: symfónia chute a prevencia proti chrípke a prechladnutiu. Ideme na to?
Na oleji som opražila rascu, pridala ošúpané nakrájané zemiaky, očistené nasekané strúčiky cesnaku-množstvo je na vás- premiešala, vmiešala umytú, odkvapkanú, na široké rezance nakrájanú neskorú kapustu-koniec hlúbika zrezala. Premiešala, všekto opražila, znížila teplotu, zaliala vodou tak, aby bolo všetko-zaliate, pridala soľ a lístky čerstvej novembrovej majoránky zo záhrady. Zvýšila teplotu, nechala zovrieť, znížila  teplotu a všetko pomaly na minime za asi 1 hodinu uvarila domäkka. Pomalé varenie zabezpečí, že sa do vývaru dostanú všetky dobré látky pre organizmus. Dôležité: aby vás kapusta nenafukovala, nechajte pokrievku odchýlenú, nech majú ‘nadúvacie plyny’ ako a včas uniknúť. Tak vám nespravia neskôr šarapatu v brušku. Polievka vás dostane do formy, prečistí-a je skutočne lahodná. Majoránkou šetriť nemusíte, ja som dala poriadnu viazaničku-pri pomalom varení celé sekaním nenarušené lístky nezhorknú, naopak, odovzdajú všetko dobré-a tá chuť a vôňa!
Zlepšovák: Ak máte radšej chrumkavú kapustu a chcete mať istotu, že varením si zachová všetky vitamíny, uvarte najprv zemiaky s cesnakom a pred dovarením na 10 minút vložte kapustu-varte bez pokrievky, nech neskôr nenadúva. Majoránku môžete pridať do hotovej polievky v hrnci-alebo až na tanieri.Ak máte radi kapustu čerstvú a majoránku takisto, vmiešajte ju do polievky až na tanieri či do dovarenej v hrnci. Alebo-rozdeľte kapustu na taniere najprv, zalejte polievkou a ozdobte majoránkou. Skvelá bude kapustniačka vždy a stále.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Červená zeleninová polievka s krúpami.

Červená zeleninová polievka s krúpami.
Nie sú jačmenné krúpy vaše? Možno ste ich doteraz ochutnali nedobre uvarené a tvrdé. Ak ich pripravíte naozaj mäkké, šancu pomôcť vám si zaslúžia. Veľké varte aj 50 minút, kým nebudete spokojní, drobné sú rýchlejšie, v ponuke je zopár veľkostí. Ani v strede nemusia byť po dobrom uvarení tvrdé, verte, že nie. Ja ich varím v osolenej vode osobitne, najmä veľké-a k polievke po uvarení a krátkom prepláchnutí vlažnou vodou pridám, koľko sa môjmu hladu žiada. Ak chcete polievku zahustiť, varte ich v nej-zahustia spoľahlivo. Pozor, kontrolujte a podľa potreby prilejte vodu. Inak v lepšom prípade uvaríte hustú omáčku, v tom druhom vám prihoria. Aj to bez patričnej starostlivosti dokážu. Prečo vám majú stáť za pozornosť, aj pri príprave? Podporia trávenie, ak máte často ťažký žalúdok, detoxikujú celý organizmus, pomôžu so zápchou, prečistia žalúdok-aj pečeň, znížia cholesterol, pomôžu k optimálnej hladine cukru v krvi a budete mať zdravú kvalitnú kožu-čiže, pokožku. Ak túžite optimalizovať hmotnosť-doprajte si ich-v správnom množstve pomáhajú. Dajte si týždeň s krúpami-zasýtia, nezaťažia, budete mať všetko, čo pre zdravý organizmus treba. Nemusia ísť len do polievky. Chutné sú ako príloha, šalát so zeleninou, spravíte z nich rizoto-čiže krupoto, ak ich vymeníte za ryžu. Pristane im príprava na slano aj sladko.
Na hrnček krúp, ja som mala krúpy väčšie, chutia mi, som dala 2,5 hrnčeka vody, štipku soli a uvarila domäkka. Najprv nechala zovrieť na maxime, potom znížila teplotu, počkala, kým na krúpoch opadne pena, prikryla pokrievkou tak,vaby ostal malý otvor a nerozhodli sa vykypieť. Moje krúpy potrebovali na mäkké uvarenie 45 minút. Vaše budú možno iný čas, chutnajte. V druhom hrnci som zohriala olej, pridala očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak, chvíľu opiekla, teplotu znížila na minimum, vmiešala červenú papriku, u mňa je dobrá sladká, ak máte radi pikantné, pridajte trochu štipľavej. Pri vysokej neplote by sa cesnak aj paprika mohli pripáliť a zhorknúť. Naraz do hrnca vsypala očistenú a nakrájanú čerstvú fazuľku, ak nemáte, použite mrazenú alebo vynechajte-a koreňovú zeleninu: mrkvu, petržlen, zeler. Takisto dva ošúpané nakrájané zemiaky, posilnia chuť aj zdravú polievku svojim ‘vývarom’. Čím viac mrkvy dáte, tým bude polievka sladšia. Premiešala, spolu opražila, osolila, vmiešala rascu, ešte raz pobehala po dne vareškou, zvýšila teplotu na maximum, zaliala vodou, počkala, kým polievka zovrie, trochu znížila teplotu, prikryla pokrievku a varila, kým všetko nebolo mäkké. Polievka potrebovala 45 minút. Do hotovej som zamiešala čerstvú nasekanú petržlenovú vňať-v zime dávam mrazenú z mrazničky. Nechala ešte raz prevrieť a odstavila. Nech vňať polievku rozvonia. Do taniera nabrala krúpy-odhadom akurát na momentálny hlad-pridať sa vždy dá. Zaliala polievkou a pustila sa do jedenia. Keď krúpami nešetríte, polievka je dobrý, sýty a zároveň ľahký obed alebo večera. Hladní z nej určite nebudete.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Žemlička s tekvicovým olejom namiesto masla a slaným syrom.

Žemlička s tekvicovým olejom namiesto masla a slaným syrom.
Bola som poriadne hladná a nechcelo sa mi viac ako 5 minút čakať, kým si niečo pripravím. Aj narýchlo a studené potrebuje čas. Čo narýchlo? Rýchlejšie ako natrieť chlieb maslom? Poznáte to, z chladničky je tvrdé a nedobre sa roztiera. A čakať, kým zmäkne? 
Rozmrazila som si kváskovú celozrnnú žemličku, nakrájala na plátky, poliala tekvicovým olejom-zdravým a najmä sýtym a výživným, na to dala slaný feta syr a pustila sa do toho. Najedená, spokojná a šťastná za pár minút. Podobne poteší rýchlosťou a zdravou sýtosťou akýkoľvek obľúbený olej, najmä za studena lisovaný panenský. Môj favorit je popri tekvicovom určite olivový, za zahryznutie do chlebíka s ním určite stojí mandľový-výborný! Ak je hlad akútny a každý čas dlhý, postačí aj chlebík či žemlička, rožtek poliaty olejom-aj bez syra, šetriť netreba.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Mocná trojica: mango, zázvor, lieskové oriešky.

Mocná trojica: mango, zázvor, lieskové oriešky.
Mango a zázvor patria v mojich spomienkach do Thajska, lieskové oriešky do našej záhrady. Asi aj pre tú rovnováhu miest, kde mi bolo a je príjemne mám túto trojicu na tanieri rada. Mango z obchodu ako to thajské celkom nechutí a aj zázvor je tu akoby iný, ale tak či tak chutia výborne. Už len pre tú statočnosť, že k nám z tej diaľky doputovali, som im vďačná. Mango dozreje aj v chladničke. Ak chcete zrelosť preveriť už v obchode, po jemnom stlačení by ste mali cítiť mäkkosť a pevnosť zároveň-znie to zložito, ale pri stlačení budete presne vedieť-to je ono! Nemalo by byť prezreté-vtedy ostane po vašom prste priehlbinka a pocit ‘blata’ pri skúšaní. No a kedy je tvrdé, čiže nezrelé-to zistíte celkom určite. Ovocie pochádza z Indie a platí preňho len jedno riziko-nezapíjajte ho vodou a nejaký čas po ňom vodu nepite. Pre istotu. Mohli by ste sa dočkať kŕčov v žalúdku. Inak je vďaka obsahu vitamínov a minerálov úplne na vašej strane-a tá sladkosť k tomu! Podporí obranyschopnosť, nedopustí, aby vás trápil stres, zachytí voľné radikály, čím posiľňuje najmä srdce a predchádzate aj ním problémom-s srdiečkom. Pomôže pri poruche zraku, najmä šeroslepote, zlepší spánok, trávenie, je prevencia proti osteoporóze, posilní vlasy a hormonálnu rovnováhu. V chladničke vydrží aj týždeň, ošúpané nakrájané v mrazničke aj rok. So zázvorom je parťák-pikantný koreň bojuje proti baktériám, pomáha tráveniu, srdcu, bolesti, nevoľnosti, posiľňuje fyzickú kondíciu aj mozog. No a naše lieskové oriešky? Podporia trávenie, srdce, svaly,zdravú krv, nervy, imunitu. Áno,presne tak, je to trojica s podobnými účinkami, čo sa navzájom dopĺňa, aby bol efekt silnejší. Neváhajte, doprajte si umne namiešanú lákavú pochúťku vždy, keď bude čas a chuť.
Čerstvé mango a zázvor som ošúpala, nakrájala, pridala celé lieskové oriešky-nech zuby majú čo hrýsť a ostať vo forme a pustila sa do vychutnávania. Tá vôňa, sladkosť, chrumkavosť, lahôdka! Poteší celý organizmus, fyzickú aj psychickú kondíciu. Smelo do toho!
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková









 

Šalát so šterbákom, mandľovým olejom, jabĺčkom.

Šalát so šterbákom, mandľovým olejom, jabĺčkom.
Endívia šterbáková, šterbák, je mierne horkastá, ale skvelá-pre žalúdok, trávenie, zdravý metabolizmus. V záhrade čerstvá vydrží aj jemné mrazy, takže pri miernej zime stojí za pokus nechať ju na hriadke so šancou na čerstvé vitamíny aj v chladnom období. Ja mám horkosť rada, ak vy nie, nič to, pomôžeme si-pripravujem šterbákový šalát spolu s hlávkovým, zjemní ho, takisto aj  sladkastý voňavý mandľový olej a nastrúhané čerstvé či sušené jabĺčko. Šterbák môžete kombinovať s ktoroukoľvek zeleninou z chladničky, výborný je aj so sladkou nastrúhanou mrkvou či paradajkou. Mandľový olej sa dá zameniť za olivový alebo váš obľúbený neutrálny. Na vyváženie chuti poslúži počas zimy či celého roka pomarančová šťava alebo akékoľvek sušené ovocie. Rozumie si so sušenými ďatľami, figami, hrozienkami. Sú tak sladké, že pikantne horkastý šterbák si určite zamilujete.Teda, aspoň verím.
Šterbák som mala zo záhrady, krásne kučeravý, hlávkový šalát už z obchodu. Oboje som krátko prepláchla studenou vodou a najemno nasekala keramickým nožom-šetrí vitamíny. Pridala za studena lisovaný mandľový olej-plný vitamínu E dobrého pre večnú mladosť, pokožku, vlasy aj oči, domáce sušené jabĺčka a premiešala. Ak máte radi nálev, primiešajte trochu vody. Ja čerstvý šalát nesolím, ale ak vy áno, dochuťte štipkou soli-podľa chuti.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková