nedeľa 1. decembra 2019

Medovníčky

Medovníčky

Možno ste si všimli, že niekde množstvo toho, čo treba píšem, niekde nie. Myslím, že ani vy pri každom varení či pečení všetko nevážite, ale pripravujete od oka alebo podľa toho pre koľkých varíte a viete odhadnúť. Niekde sú ale presné dávky a čo ešte treba užitočné, pri medovníčkoch celkom určite - aby sa podarili. Takže, tu sú: 300 g hladká múka, štipka soli, 100 g práškový cukor, 50 ml rozpustené maslo - alebo olej, 3 ks vajíčko, 5 PL tekutý med, 1 KL sóda bicarbóna, 1 PL mletý badián, 1 ks vajíčko na potretie, kúsky vlašských orechov na ozdobenie, papier na pečenie.
Rúru som predhriala na 200 stupňov. Do múky som dala štipku soli, cukor, sódu bicarbónu, perníkové korenie, premiešala, pridala prešľahané vajíčka, med, maslo - alebo olej, vymiesila cesto. Rozvaľkala na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku asi pol centimetra, okrúhlou formičkou povykrajovala, plech vystlala papierom na pečenie, uložila medovníčky, potrela rozšľahaným vajíčkom, ozdobila kúskami orechov, vložila do predhriatej rúry.   Piekla som krátko, inak by ostali tvrdé, stačí sedem až desať minút - vyberte z rúry hneď, keď začnú hnednúť.
Zlepšovák: Medovníčky vydržia v plechovej nádobe na chladnom mieste čerstvé niekoľko mesiacov. Cesto môže, ale nemusí odpočívať pred pečením v chladničke.
Fotografia, text, realizácia © Maja Kadlečíková


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.